Pauline (27) verloor been na tragisch ongeval: “92-jarige chauffeur heeft me mijn leven afgepakt”

Pauline
rv Pauline
Drie maanden geleden werd Pauline (27) in Parijs omvergereden door een 92-jarige chauffeur. De Française verloor haar linkerbeen en haar leven zal nooit meer hetzelfde zijn. “Het is zo oneerlijk. Ik ben altijd voorzichtig geweest op de weg, maar waarom heeft deze hoogbejaarde chauffeur nooit stilgestaan bij het feit dat hij niet meer geschikt is om te rijden?” vraagt Pauline zich af. De vrouw pleit voor een verplichte rijvaardigheidstest voor ouderen.

Pauline was in een vorig leven regie-assistente en gaf tennisles. Maar toen was er het ongeval.

“Ik was met mijn scooter gestopt bij een bloemenwinkel. “De auto reed mij en twee andere voetgangers omver. De dolle rit van de chauffeur eindigde in de vitrine”, vertelt Pauline aan Le Parisien.

Oorlogszone

Het leek wel een oorlogszone. Voor de jonge vrouw was de tol erg zwaar. Ze moest maandenlang in het ziekenhuis doorbrengen en onderging twee zware operaties. Ze verloor haar been en moet nog wennen aan een prothese. En de pijn verlaat haar nooit. “Zonder in detail te treden: de pijn lijkt geen grenzen te kennen, ondanks de geweldige artsen en alle goede zorgen”, zegt ze. Deze week keert ze terug naar het ziekenhuis om weer te leren lopen.

“Opnieuw leren lopen heeft nu mijn hoogste prioriteit”, verklaart ze. Maar daarnaast wil de Française nog een andere strijd voeren. “Het is gek wanneer je erover nadenkt: een persoon die in dronken toestand een ongeval veroorzaakt, wordt altijd verantwoordelijk gehouden, maar iemand die niet meer in staat is om te rijden vanwege zijn of haar hoge leeftijd komt daar gewoon mee weg. Dat kan toch niet?”

De vrouw pleit voor een verplichte rijvaardigheidstest voor chauffeurs op leeftijd. Haar vader heeft daarvoor een online petitie opgestart. Ook in ons land is verplichte evaluatie enkel op basis van leeftijd vooralsnog niet aan de orde.

Onbegrijpelijk

De film van het ongeval speelt nog elke dag voor haar ogen af. Ze kan het maar niet begrijpen. Waarom begaf die hoogbejaarde chauffeur zich nog op de baan terwijl hij duidelijk niet meer in staat was om verkeerssituaties goed in te schatten?

Vroeger ging Pauline zorgeloos door het leven. Maar die tijd is voorbij. “Vandaag ben ik ontzettend bang. Voor zowat alles. Ik durf niets meer. Die chauffeur heeft me mijn leven afgepakt.”
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Christine Laevers

  Ik ben voor een test voor hoogbejaarde chauffeurs maar laten we niet vergeten dat er niemand klaar staat voor die mensen om inkopen te doen en het vervoer te verzorgen. Vaak rijden die oude mensen uit pure noodzaak! Wie geen familie of vriendelijke buren heeft ...

 • dirk belis

  Test ok! Maar!!! Het is ook zo dat jongeren veel! Ongelukken veroorzaken

 • DIRK RASSCHAERT

  Sorry mensen, maar ik ben mijn ganse leven beroepschauffeur geweest en ik zie er geen graten in om op geregelde tijden testen te ondergaan om de rijgeschiktheid te testen. Geen enkel probleem!!! Dit voor de veiligheid van iedereen, ook voor die van de oudere! En statistieken, daar heeft niemand wat aan, volgens de statistieken verdient de Vlaming 3400€ per maand, wie van de "gemiddelde" Vlaming krijgt dit in zijn loonzakje????

 • Jean West

  Dat ze eens de statistieken nakijkt hoeveel ongevallen er gebeuren met bestuurders onder de 50 jaar en dan met die boven de Vijftig. Ze zou raar opkijken.

 • Hans Mannaerts

  Ik vind het vooral spijtig dat door wat zij heeft meegemaakt zij nu oudere mensen gaat viseren als zijnde slechte chauffeurs. Als we dan toch mensen gaan hertesten, waarom niet iedereen periodiek nieuwe rijproeven laten afleggen?