Pastoor van Obama: "9/11 is schuld VS"

Barack Obama dreigde dit weekend even in een negatief daglicht te komen nadat omstreden preken van zijn pastoor zijn opgedoken. Obama is sinds de jaren negentig lid van Trinity United Church in Chicago en pastoor Jeremiah Wright zegende zijn huwelijk in. Om de kansen van Obama in de race naar het Witte Huis niet in gevaar te brengen, is Wright uit de campagne gestapt.

Aanslagen 9/11
In één van de omstreden toespraken zei Wright dat Amerika de aanslagen van 11 september over zichzelf heeft afgeroepen. In een andere preek riep hij zijn Afro-Amerikaanse kerkgangers op om zich tegen de VS te verzetten. Hij vervloekte Amerika omdat het land "burgers heeft mishandeld als minderwaardige mensen". Ook de concurrente van Obama, Hillary Clinton, moest eraan geloven (zie eerste filmpje). Zij is volgens Wright in het voordeel omdat ze blank is.

Onvergeeflijk
Obama nam onmiddellijk afstand van de uitspraken (zie tweede filmpje). Hij benadrukte dat hij enkel voor spiritueel advies naar de pastoor ging. De uitspraken zijn volgens Obama onvergeeflijk. Hij noemde Wright een oude oom die soms dingen zegt waar hij niet mee akkoord gaat. Hoe dan ook kunnen de preken een belangrijk wapen worden in de strijd om het Witte Huis. Religie en huidskleur blijven zo een belangrijke rol spelen. Obama moest zich ook al verdedigen tegen geruchten dat hij moslim zou zijn. (gb)