Passagiers Spanair wilden toestel verlaten

Een vliegtuig stijgt op vlak naast de plek waar het toestel van Spanair crashte.
UNKNOWN Een vliegtuig stijgt op vlak naast de plek waar het toestel van Spanair crashte.

"Veel mensen wilden het toestel verlaten toen het terugkeerde naar de terminal nadat een technisch probleem was vastgesteld." Dat zegt Ligia Palomino, een van de 18 overlevenden van de vliegtuigramp afgelopen woensdag. Er vielen 154 doden.

"Ik heb het niet goed kunnen horen", bekende de vrouw, omdat ze vooraan zat, maar "er kwamen zelfs bussen tot bij het vliegtuig". Uiteindelijk vertrok het vliegtuig toch, maar met de gekende tragische afloop.

Gesloten
Volgens de Spaanse pers, die de families van de slachtoffers aan het woord liet, vroegen verschillende passagiers van de MD-82 het toestel te mogen verlaten. "Ze laten ons niet naar buiten gaan. Alles is gesloten", zo schreef Ruben Santana in zijn laatste bericht aan zijn vrouw.

Volgens de regels
De Spaanse vliegtuigmaatschappij Spanair liet weten dat de technische diensten het toestel onderzochten, het probleem ontdekten en het aanpakten volgens de regels.

"Het toestel had niet mogen vertrekken", aldus Palomino. "De commandant zei dat er een onverwacht probleem was. Hij bood zijn excuses aan, zei dat er een controlelampje brandde en dat een technicus de zaak zou onderzoeken", aldus nog de vrouw. Paus Benedictus XVI verzekerde dat hij bidt voor de slachtoffers. (afp/edp)