Passagiers duwen wagon opzij om vrouw te redden, maar wat ze zegt is hartverscheurend

Boston trein
rv Boston trein
In het Amerikaanse Boston hebben reizigers op 29 juni een metrowagon opzij geduwd om een vrouw te redden. Het slachtoffer was tijdens het uitstappen met een been komen vast te zitten tussen het metrostel en het perron.

Dankzij de inspanningen van meer dan tien helpers kon de vrouw bevrijd worden. Getuige Marleny Polanco zegt aan de Boston Globe dat alles heel snel gebeurde. "Ik denk dat ze binnen een minuut of zo haar been kon wegtrekken." Volgens haar treft het slachtoffer geen schuld aan het ongeval, omdat het gat tussen het perron en de wagon te breed was. Volgens de spoormaatschappij MTBA was de ruimte 5 inches of 12,7 centimeter. Het incident gebeurde rond 17.30 uur, en de hulpdiensten waren na enkele minuten ter plaatse.

"Bel geen ambulance"

De redding laat echter een heel wrange nasmaak achter. Hoewel de wonde tot op het bot ging en ze hevig bloedde, smeekte de vrouw om geen ambulance te bellen. "Weet je hoeveel een ziekenwagen kost?", snikte ze. 

De vrouw jammerde dat ze dat bedrag niet kon betalen, waardoor het incident in Amerika veel ophef veroorzaakt. Veel mensen reageren woedend dat de kosten van een medische behandeling iemand zouden verhinderen om dringende medische hulp te krijgen.

Kosten

Volgens deze rangschikking van USA Today is Boston de vijfde rijkste metropool van de Verenigde Staten. Jim Hooley, de baas van de hulpdiensten in Boston, zegt dat een ambulancetransport in de stad maximaal tussen 1.200 en 1.900 dollar (1.023 en 1.620 euro) kost voor patiënten die het snelst hulp nodig hebben, zoals reanimatie. "We houden ons alleen bezig met de behandeling van mensen," zegt hij aan de Boston Globe. "We willen hen niet meer stress bezorgen. We willen hen gewoon geruststellen dat hen niets slechts gaat overkomen omdat ze niet kunnen betalen."

Vorig jaar verscheen in Kaiser Health News nog een artikel waarin sprake was van Amerikanen die ambulancerekeningen van 3.660 dollar en 8.460 dollar kregen voorgeschoteld, respectievelijk voor een rit van 6,5 km en een transport van het ene ziekenhuis naar het andere. 
82 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Baldr VanHoek

  hier het beste systeem... eerst eens vijf keer nadenken hoe dit systeem niet werkt... veel wat hier wordt verondersteld te werken, werkt niet naar behoren door de verandering... wacht maar tot mensen hun pensioen trekken... hopelijk hebben latere regeringen die komen tegen dan wijzere beslissingen genomen.

 • pat coens

  mensen het amerikaans systeem trekt op gene bal , laat ons gelukkig zijn dat het hier wel goed uitgedokterd is en idd we hebben het beste systeem en we betalen ervoor ook via de RSZ maar we hebben het goed laat dat duidelijk zijn en niet lagen en zagen

 • Bernaerts Diane

  Iemand zegt hier: "Belgie heeft inderdaad het beste systeem ter wereld, maar jullie betalen er ook heel veel voor": 76 euro per jaar vind ik nu écht niet "heel veel", hoor!

 • Bernaerts Diane

  Jo Bosman: ik kan je de recente ambulancefactuur van mijn moeder laten zien: 15 euro voor ongeveer 10 km. Maar zélf als het zo duur zou zijn als jij beweert, zou dat nog steeds een fractie zijn van wat ze in de VS moeten betalen.

 • Christine Laevers

  De Charlie Chaplin films en nu in de VS : uiteindelijk niet veel verschil. De vrouw in de metro wilde geen verzorging omdat ze weet dat ze dat niet kan betalen. Voorzover ik weet zijn er mensen die meer dan 1 job hebben maar alleen om te overleven. Een ziekteverzekering kan er net meer af.. Trump's houding is min of meer : 'The struggle of the fittest'. Obama zag het anders maar werd geboycot.