Paspoortdossier Barack Obama drie keer gehackt

De al tumultueuze voorverkiezingen voor het Amerikaanse presidentschap zijn een rel rijker: drie werknemers in dienst van de Amerikaanse overheid hebben onlangs zonder toestemming ingebroken in het beveiligde paspoortdossier van presidentskandidaat Barack Obama. Het gaat om drie verschillende incidenten op 9 januari, 21 februari en 14 maart. Twee mensen zijn ontslagen, een derde is geschorst.

Alarm
Het paspoortdossier stond op de computerserver van Buitenlandse Zaken, maar mag alleen met speciale toestemming worden ingezien. Als Amerikaanse overheidswerknemers zich toegang verschaffen tot gegevens van een prominent persoon, gaat er automatisch een alarm af en wordt de persoon ondervraagd.

Welke info?
De computerbestanden bevatten alle informatie over de reizen de reizen die de presidentskandidaat de afgelopen jaren heeft gemaakt en wat hij precies in het buitenland heeft gedaan.

Indonesië
Obama bracht een groot deel van zijn jeugd door in het buitenland. Zijn jaren in Indonesië waren de afgelopen maanden geregeld onderwerp van discussie. De koploper in de voorverkiezingen bij de Democraten wordt sinds het begin van zijn campagne beveiligd door de geheime dienst.

"Om te lachen"
De inbraak is een ernstige overtreding van de privacywetgeving en de interne regels van het departement. Maar het is onduidelijk of inmiddels een juridisch onderzoek is ingesteld. Volgens een overheidsfunctionaris zat er geen politieke motivatie achter en waren de drie werknemers, die in tijdelijke dienst van de overheid zijn, slechts "nieuwsgierig". Nieuwszender MSNBC meldde dat een van de medewerkers de gegevens wilde bekijken omdat hij of zij dezelfde geboortedatum heeft als Obama.

Clinton ook al
Volgens het ministerie werd de inspecteur-generaal van het departement pas gisteren op de hoogste gebracht van de kwestie. Het is niet de eerste keer dat een paspoortfile van een presidentskandidaat wordt gekraakt. In 1991 bekeken medewerkers van het ministerie zonder toestemming in de documenten van Bill Clinton. (mvl)