Pas bevallen Britt (18) nog steeds vast in Egypte: "Help ons!"

Britt van Baarlen (18) kan nog steeds Egypte niet verlaten met haar pas geboren zoontje Yassin.
RV Britt van Baarlen (18) kan nog steeds Egypte niet verlaten met haar pas geboren zoontje Yassin.
De Rotterdamse Britt van Baarlen (18) kan nog steeds Egypte niet verlaten met haar onverwachts geboren zoontje Yassin. De Egyptische autoriteiten weigeren vooralsnog een geboorteakte af te geven voor het kind, omdat de vader niet bekend is. 

De 18-jarige Britt beviel op zondag 26 augustus moederziel alleen in een Egyptische hotelkamer van een zoontje. Ze wist niet dat ze zwanger was. Ze wil dolgraag terug naar Nederland, maar dat kan niet. Het noodpaspoort dat Britt in Egypte kreeg voor haar pasgeboren kind, blijkt niet voldoende om moeder en kind naar Nederland terug te laten vliegen. De oma van de baby doet nu in een open brief aan het AD een noodkreet aan de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok.

"Geachte heer Blok, Ik ben Sylvia van Baarlen, de moeder van Britt die ruim twee weken geleden onverwachts is bevallen in Egypte", schrijft de oma. "De eerste verbazing en shock hebben nu plaatsgemaakt voor blijdschap om de geboorte van deze spruit. Na eerst thuis de boel geregeld te hebben, zodat de baby in een gespreid bedje komt, ben ik na drie dagen zelf naar Egypte vertrokken."

"Ik wilde zorgen dat we zo snel mogelijk naar huis konden, dus ik heb eerst informatie ingewonnen bij Buitenlandse Zaken en de Nederlandse ambassade.
 Helaas liepen we direct tegen het probleem aan dat er geen geboorteakte gemaakt kon worden, omdat de vader niet bekend was. Uiteindelijk vertelde de ambassade dat ik maar een advocaat moest inschakelen. Ik kreeg een lijst van advocaten en moest er zelf een uitkiezen en regelen."

Baby Yassin wordt door oma Sylvia in bad gedaan
Privebeeld Baby Yassin wordt door oma Sylvia in bad gedaan

"Inmiddels was de pers op de hoogte. Ik werd heel snel door de ambassade gebeld dat we toch een paspoort konden krijgen. Zij zouden deze twee dagen later af komen leveren in ons hotel, zodat wij niet naar Caïro hoefden te reizen. Er werd ons verteld dat we geen geboorteakte nodig zouden hebben, een verklaring van het ziekenhuis was genoeg. Wij hadden alleen nog een uitreisstempel nodig."

We hebben ongeveer zes uur rondgereden met een baby van twaalf dagen in hitte van 45 graden. En wat hebben we nu? Nog helemaal niets!!! Ze willen hier op geen enkele manier meewerken

"Helaas werd bij het paspoortcentrum al snel duidelijk dat het zonder akte niet ging lukken", vervolgt ze. "Dezelfde dag zijn we naar het politiebureau en de rechtbank geweest. We hebben ongeveer zes uur rondgereden met een baby van twaalf dagen in hitte van 45 graden. En wat hebben we nu? Nog helemaal niets!!! Ze willen hier op geen enkele manier meewerken."

"Daarom zou ik u willen vragen of u alstublieft hier naar wil kijken en in contact wil treden met uw collega in Egypte. U begrijpt toch wel dat dit zo niet langer kan duren? Tot nu toe zijn we sterk gebleven, omdat we geen keuze hebben. En we weten waar we het voor doen. Voor de kleine Yassin! Maar vanbinnen borrelt het. We zijn onrustig en angstig voor wat nog komen gaat."

"Heel vervelend"

"We vinden deze vertraging heel vervelend voor haar, maar volgens de Egyptische autoriteiten is nog niet aan alle formaliteiten voldaan", zegt een woordvoerster van Buitenlandse Zaken in een eerste reactie.

De Nederlandse Britt van Baarlen met haar in Egypte geboren zoontje Yassin.
Privéfoto De Nederlandse Britt van Baarlen met haar in Egypte geboren zoontje Yassin.8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Martine Baert

  och here wat een enge commentaar ...dit kind zoals sommigen haar noemen is veel volwassener dan jullie posts

 • Christine Laevers

  Een foetus schopt in de buik en de menstruatie valt weg. Ik geloof niet dat de jonge dame niet wist dat ze zwanger was. Niettemin begrijp ik niet dat de Egyptische overheid zo moeilijk doet. In elke administratie, ook hier in Europa, is geduld een schone kunst.

 • Griet Maes

  Dat meisje moet toch weten wie de vader is? Of is ze met meerdere mannen in bed gedoken ten tijde van de conceptie of met voor haar totaal onbekende mannen? Leuk om te horen als moeder... Langs de andere kant, wat dan met meisjes die verkracht zijn door een onbekende, die weten niet wie de vader is. Krijgt dat kind daar dan nooit een geboorteakte?

 • philippe decock

  Kind baart kind...

 • vangeel guido

  Mijn god kan dit nu echt niet geregeld worden in 1 dag.Politiek faalt steeds.