Partner Amsterdamse burgemeester Halsema officieel verdacht van wapenbezit

Femke Halsema met haar partner, regisseur Robert Oey.
ANP Femke Halsema met haar partner, regisseur Robert Oey.
Het Openbaar Ministerie heeft Robert Oey, de partner van de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema, officieel in verdenking gesteld van het voorhanden hebben van een revolver. Oey is ook al verhoord. Dat bevestigt een woordvoerder van het parket in Haarlem.

“De heer Oey is door ons als verdachte gehoord”, zo stelt de woordvoerder. Het verhoor stond al gepland voor deze week, maar is naar voren gehaald door een opzienbarend interview dat de partner van Halsema aan NRC had gegevenHet proces-verbaal van de zaak kwam op 14 augustus aan in Haarlem (en niet in Amsterdam) om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. 

De minderjarige zoon van Halsema en Oey werd op 15 juli gearresteerd toen hij met vrienden was binnengedrongen in een leegstaande woonboot in Amsterdam-Oost. Hij bleek een verboden wapen bij zich te hebben, dat hij in paniek weggooide toen de politie op de overlast afkwam. Hij werd ingerekend en verhoord.

In eerste instantie verklaarde Halsema dat het om een nepwapen ging. Later bleek het om een 
echte onklaar gemaakte revolver te gaan, die documentairemaker en filmproducent Oey naar eigen zeggen nodig had voor een filmshoot en om die reden verstopt had in de ambtswoning.

“Illegaal”

De Nederlandse wapenspecialist en -handelaar Henk de Deugd verklaarde eerder tegenover de Nederlandse krant Algemeen Dagblad dat Oey de onklaar gemaakte Duitse revolver nooit had mogen gebruiken voor zijn filmproductiebedrijf, aangezien dit type wapens volgens de wapenspecialist illegaal is.

Volgens de Deugd heeft de eigenaar van het wapen een probleem, want in Nederland was het tot 2016 bij wet verboden om handvuurwapens onklaar te laten maken. “Pistolen en revolvers mochten niet gedeactiveerd worden omdat die ‘voor afdreiging geschikt zijn’, zoals de wet stelt”, aldus de Deugd.

Of burgemeester Halsema zelf in moeilijkheden komt, valt nog te bezien. Daarvoor zou de burgemeester in ieder geval kennis moeten hebben gehad van de aanwezigheid van het wapen in de ambtswoning, iets wat zij en haar partner tot nu toe ontkennen.
11 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lucien Mertens

  Misdadigers moeten bij dergelijk schokkend nieuws toch hun leute niet op kunnen nietwaar. Hoe veel simpeler kan het bij de poco's nog worden.

 • Aegon Krenz

  Femke bewijst eens te meer een slecht bestuurder te zijn die niet op die plaats hoort te zitten. Een ontevreden, oud meisje.

 • Hugo BAVRE

  Men kan de vraag stellen waarom de auto's niet afgeschaft worden, waarmee dagelijks door ongevallen, mensen worden gedood. Het zou ook nog goed zijn voor het milieu want de uitstoot dood ook nog eens mensen en andere levende wezens.

 • Marc LInden

  wist de burgemeester van niets???? afzetten wegens feiten waar en burger zwaar voor gestraft wordt 4de amendement zou ook in Europa welkom zijn

 • Bob(Robert) Bruyland

  Iemand met een wapen in Amsterdam,dat kan niet.Hij is waarschijnlijk de enige die geen wapen heeft.