Partij Wilders populairder door film

UNKNOWN

De publicatie van de anti-Koranfilm Fitna van de Nederlandse politicus Geert Wilders heeft niet tot hele grote wijzigingen geleid in de wekelijkse peiling van Maurice de Hond. In vergelijking met vorige week krijgen Wilders en zijn Partij voor de Vrijheid (PVV) er een zetel bij en komt daarmee op 15.

CDA verliest
Nu heeft de PVV negen zetels in de Tweede Kamer. PvdA en VVD verliezen in vergelijking met vorige week twee zetels (22 en 15), het CDA krijgt er twee bij (33). Voor alle drie betekent dat een fors verlies afgezet tegen het huidige zetelaantal. Het CDA zou er acht inleveren, de PvdA elf en de VVD zeven. De SP wint in de peiling van zondag een zetel (19), maar staat nog altijd op een verlies van zes in vergelijking met de laatste verkiezingen. Trots op Nederland van Rita Verdonk wint ook een zetel in de peiling en komt uit op 17.

Studentenprotest
In Indonesië hebben studenten dan weer geprotesteerd tegen de film. In de stad Magelang (Java) kwamen honderden studenten op straat. Minister Bachtiar Chamsyah (Sociale Zaken) had organisaties in het hele land opgeroepen tot de betoging, aldus de tv-zender SCTV. De studenten van een islamitische school riepen de overheid op de internetsites te sluiten waarop de film Fitna is te zien. Indonesië is het grootste islamitische land ter wereld. Rond 90 procent van de 230 miljoen inwoners is moslim.

Kritiek in Australië
Ook in Australië is er kritiek op de film. Minister van Buitenlandse Zaken Stephen Smith heeft de verspreiding van de film op het internet veroordeeld. Volgens Smith is de film "zeer beledigend". (belga/vsv)

Geert Wilders.
UNKNOWN Geert Wilders.