Ga naar de mobiele website
^ Top

Partij van Poetin officiële winnaar verkiezingen Rusland

reuters
De regerende partij Verenigd Rusland (Jedinaja Rossija, JR) van eerste minister Vladimir Poetin is bijna een week na de parlementsverkiezingen officieel tot winnaar uitgeroepen. De Kremlinpartij haalde 238 mandaten, wat 77 zitjes minder is dan bij de vorige verkiezingen. Dat deelden de kiesinstanties vanavond in Moskou mee.

Jedinaja Rossija verloor zo wel de tweederde meerderheid, maar kan nog steeds in de Staatsdoema, het Russische lagerhuis, met 450 zetels alleen regeren. De verkiezingen werden tevens geldig bevonden, ondanks de massale kritiek van Kremlincritici over fraude.
 
Verenigd Rusland haalde 49,54 procent van de stemmen binnen, de Communistische Partij (KPRF) volgt met 19,16 procent en 92 zitjes op de tweede plaats. De linksconservatieve partij Rechtvaardig Rusland (Spravedlivaja Rossija, SR) scoort met 13,22 procent 64 mandaten, de liberaal-democratische LDPR onder leiding van ultranationalist Vladimir Zjirinovski klokt af op 56 zitjes en 11,56 procent van de stemmen.
 
In totaal trokken 65,78 miljoen Russen naar de stembus, wat overeenkomt met een deelname van 60,21 procent, aldus nog de kiesinstanties. (dpa/adv)

Meer over


Meld een bug