Partij van oud-president Nicolas Sarkozy verandert naam in 'Les Républicains'

Nicolas Sarkozy nam het initiatief voor de nieuwe naam.
AFP Nicolas Sarkozy nam het initiatief voor de nieuwe naam.
Het politiek bureau van de UMP, de partij van de Franse oud-president Nicolas Sarkozy, heeft vanavond een naamsverandering naar 'Les Républicains' goedgekeurd. Daarmee verdwijnt de naam UMP die sinds 2012 bestond.

Het partijbureau sprak zich vanavond met 50 stemmen op 51 uit voor de naamsveradering. Slechts één lid, een aanhanger van Alain Juppé, Sarkozy's concurrent voor het presidentschap in 2017, stemde tegen. De nieuwe statuten van de partij werden wel unaniem aanvaard. Op 28 en 29 mei moeten de leden van de UMP nog wel formeel hun goedkeuring aan de naam 'Les Républicains' schenken, een dag later volgt een nieuw stichtingscongres.

De nieuwe naam is een idee van Sarkozy zelf, die hoopt er in 2017 beter mee te scoren dan in 2012, toen hij het presidentschap verloor van zijn uitdager en huidig president François Hollande. Volgens Sarkozy hebben veel partijleden de afgelopen jaren geleden door de crisis in de partij na de nederlaag, "en is het tijd om de pagina om te draaien".

Het is al de zesde keer in de 68-jarige geschiedenis ervan dat de rechtse en gaullistische partij van naam verandert, zij het tot nu toe altijd met een afkorting van drie letters. In 1947 richtte generaal Charles De Gaulle de partij op als RPF, Rassemblement du peuple français.

In de jaren 80 en 90 heette de partij RPR, Rassemblement pour la République, en de laatste naamsverandering vond plaats voor de presidentsverkiezingen van 2002. Toen kreeg de partij de naam UMP, wat eerst stond voor Union pour une majoritée présidentielle (Unie voor een presidentiële meerderheid), na de verkiezingen veranderde de betekenis in Union pour un mouvement populaire.

rv