Partij van Erdogan vraagt om resultaten van stembusgang in Istanboel te annuleren

President Recep Tayyip Erdogan
AP President Recep Tayyip Erdogan
Meer dan twee weken na de gemeenteraadsverkiezingen in Turkije vraagt de islamitisch-conservatieve regeringspartij AKP officieel de annulering van de resultaten en een herhaling van de stembusgang in Istanboel aan. Vorige week had de partij deze stap al aangekondigd.

De AKP zegt gebruik te maken van een "buitengewoon rechtsmiddel". Dat zou wettelijk kunnen worden ingediend als er incidenten zijn voorgevallen die het resultaat van de verkiezingen beïnvloeden. De AKP en president Recep Tayyip Erdogan zijn van mening dat de stemming in Istanboel onregelmatig was. AKP-vicevoorzitter Ali Ihsan Yavuz zei dat zijn partij drie koffers met documenten naar de kiescommissie heeft gebracht om onregelmatigheden te bewijzen.

Wanneer de Hoge Kiescommissie over het verzoek zal beslissen, is niet duidelijk.

Verloren burgemeesterssjerp 

De AKP heeft de burgemeesterssjerp in Istanboel bij de gemeenteraadsverkiezingen van 31 maart volgens voorlopige resultaten nipt aan de kandidaat van de grootste oppositiepartij, Ekrem Imamoglu, verloren. De AKP tekende daarop bezwaar aan tegen het resultaat en kon hertellingen in verschillende districten van de metropool afdwingen. In het district Maltepe was de hertelling dinsdag nog steeds niet beëindigd. Pas nadat dit is gebeurd, zal de kiescommissie het definitieve resultaat bekendmaken.

Imamoglu had in een gesprek met het Duitse persbureau DPA de vertragingen gehekeld. Hij is er echter van overtuigd dat het eindresultaat binnenkort beschikbaar zal zijn en dat de Kiescommissie ondanks het AKP-bezwaar zijn verkiezingsoverwinning zal erkennen. 
17 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Danny Govaerts

  Een beslissing een dictator waardig. Verliest hij is het nooit gestemd. En met die gast wil Europa nog altijd praten!

 • Ingrid Charlier

  Zijn alleenheerschappij is aan het afbrokkelen. Het volk blijft die dictatuur niet pikken.

 • Freddy Acx

  In een democratie feliciteer je je tegenstander als je verloren hebt, Erdogan steekt ze in de bak, ziekelijke man die absoluut aan de macht wil blijven, Freddy Acx

 • willy platteau

  heb het steeds geweten , Erdo is een gewetenloze dictator ! democratie?? is van geen tel voor hem , hij wil alleen heersen ,en meestal leid dit vroeg of laat tot gedwongen aftreden !

 • Ward Van Hoyweghen

  Deze gek kan hoegenaamd niet tegen zijn verlies. Vandaag of morgen vliegen al die tegenstemmers de nor in.