Partij Sarkozy krijgt klop in lokale verkiezingen

In sommige steden hield de rechtse partij van Sarkozy voet bij stuk. Zo werd in Bordeaux de UMP-burgemeester en oud-premier Alain Juppé ruim herverkozen.
UNKNOWN In sommige steden hield de rechtse partij van Sarkozy voet bij stuk. Zo werd in Bordeaux de UMP-burgemeester en oud-premier Alain Juppé ruim herverkozen.

De rechtse partij van president Nicolas Sarkozy heeft serieuze klappen gekregen bij de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in Frankrijk zondag. Dat blijkt uit de eerste resultaten.

In Parijs kreeg links onder leiding van de uittredende socialistische burgemeester Bertrand Delanoï ruim 40 procent van de stemmen, tegen zo'n 30 procent voor de UMP onder leiding van Françoise de Panafieu. De steden Rouen, Caen, Straatsburg en Rodez zijn van rechts naar links opgeschoven. Rodez had de afgelopen 55 jaar onafgebroken een rechts stadsbestuur.

In Lyon is socialistisch burgemeester érard Collomb in de eerste ronde herverkozen en in Rijsel ging de socialistische burgemeester Martine Aubry met 46 procent van de stemmen lopen, tegen 21,64 procent voor haar rivaal van de UMP. In Tourcoing kreeg de PS meer dan 53 procent van de stemmen en ook in Nantes en Dijon zagen de socialisten hun positie bevestigd.

In sommige steden hield de rechtse partij van Sarkozy voet bij stuk. Zo werd in Bordeaux de UMP-burgemeester en oud-premier Alain Juppé ruim herverkozen. In Toulouse ligt de UMP op kop, maar waarschijnlijk zal daar een tweede ronde nodig zijn. In Marseille zijn uittredend burgemeester Jean-Claude Gaudin (UMP) en zijn rivaal Jean-Noël Guérini (PS) zeer aan elkaar gewaagd. Een tweede ronde moet daar uitsluitsel brengen.

In Pau werd François Bayrou van de centrumpartij in de eerste ronde verslagen door de socialisten. In Dieppe wonnen de communisten het, met hulp van de socialisten, van de UMP. In Hénin-Beaumont werd extreemrechts ruimschoots voorbijgestoken door de vertrekkende linkse burgemeester, maar een tweede ronde zal daar uitsluitsel moeten brengen, zo blijkt uit de voorlopige resulaten.

De verkiezingen worden gezien als een test voor Sarkozy, die sinds zijn verkiezing in mei stevig aan populariteit heeft ingeboet. De tweede ronde van de verkiezingen is op 16 maart. (novum/afp/odbs/tdb)