Partij Canadese premier Justin Trudeau verliest absolute meerderheid, maar blijft grootste

De Canadese premier Justin Trudeau met zijn gezin in Montreal.
AP De Canadese premier Justin Trudeau met zijn gezin in Montreal.
De Liberale Partij van premier Trudeau heeft bij de Canadese parlementsverkiezingen voldoende stemmen gekregen om aan de macht te blijven, maar verliest wel zijn absolute meerderheid. Trudeau zou nu een minderheidsregering gaan leiden. De uitslag van de landelijke verkiezingen van maandag zal voor Trudeau, die de laatste tijd geplaagd werd door schandalen, een hele opluchting zijn.

De partij van Trudeau gaat volgens de uitslagen en voorspellingen van de CBC in 156 districten aan de leiding. De Conservatieven van zijn rivaal Andrew Scheer leiden in 122 districten. Om een meerderheid in het parlement te vormen zijn 170 zetels nodig. De uitslag betekent dat Trudeau afhankelijk is van kleinere, linkse partijen zoals de Groenen (3) en de Nieuwe Democratische Partij (24). Opvallend: de Conservatieven haalden ondanks hun lager zetelaantal wel het meeste stemmen: 34,4 procent tegenover 33,1 voor de Liberalen.

De 47-jarige premier bedankte na middernacht de kiezers voor het vertrouwen “om het land in de juiste richting te bewegen”. Ook zei hij “te zullen vechten voor alle Canadezen”. Scheer liet tijdens zijn toespraak weten dat de Conservatieven klaar zullen staan en gaan winnen als Trudeau’s regering valt.

De Canadese premier kreeg al gauw felicitaties vanuit buurland Verenigde Staten. President Donald Trump spreekt op Twitter van een “prachtige en zwaar bevochten overwinning”. Volgens Trump, die in het verleden herhaaldelijk botste met Trudeau, heeft Canada een goede keuze gemaakt. “Ik zie ernaar uit om met u samen te werken aan de verbetering van onze twee landen!”

In 2015 won Trudeau de verkiezingen nog ruim, maar de laatste maanden kwam hij steeds vaker onder vuur te liggen, onder meer door een ‘blackface’-schandaal en een vermeende omkopingsaffaire. De partij van Trudeau rekende daarom al op verliezen, maar wist dus toch de conservatieven van Andrew Scheer voor te blijven.

Al van voor het openen van de stemhokjes was duidelijk dat het een nek-aan-nekrace zou worden tussen de Liberalen en de Conservatieven. 

AFP4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • paul van de velde

  Hij heeft gewoon zwarte piet gespeel en de kinderen blij gemaakt toch ? Maar criminele politiekers van hier worden ver hemelt en goed beloond met jobkens en staatsbegrafenissen.

 • marc Deglin

  en niemand spreekt over het corruptieschandaal , waarbij hij de ambtenaren beval , van géén onderzoek te doen ? deze man is zo corrupt , dat de geschiedenis later een apart hoofdstuk over hem zal schrijven.

 • luc verriest

  Zover zijn we al gekomen, dat als een politicus ooit eens in een ludieke omgeving Zwarte Piet of dergelijke gespeeld heeft, dit resulteert in een "schandaal" en hem politiek aangerekend wordt. Zoals Trudeau, Reynders,.... Wat een doorgeslagen en van de pot gerukte zever!

 • Paul Philippaerts

  Blackface schandaal. Tegenwoordig mag je het woord zwart niet meer uitspreken of je wordt met alle zonden van israël overladen. Hoe dikwijls hebben wij ons zwart gemaakt al was het om driekoningen te gaan zingen. Ziekelijke tijden.