Partij Bhutto en Sharif domineren Pakistaans parlement

Voormalig premier Nawaz Sharif (links) en Asif Ali Zardari, weduwnaar van Benazir Bhutto, zitten broederlijk naast elkaar.
UNKNOWN Voormalig premier Nawaz Sharif (links) en Asif Ali Zardari, weduwnaar van Benazir Bhutto, zitten broederlijk naast elkaar.

In Islamabad is vandaag het nieuwe Pakistaanse parlement voor het eerst bijeengekomen. De Nationale Assemblee wordt in zijn nieuwe samenstelling gedomineerd door tegenstanders van president Pervez Musharraf, die vandaag zelf afwezig was.

De Pakistaanse Volkspartij van de eind december vermoorde oud-premier Benazir Bhutto won in februari de verkiezingen en is van plan een coalitieregering te vormen met de tweede partij, die van oud-premier Nawaz Sharif. Samen hebben de partijen genoeg zetels om belangrijke veranderingen door te voeren. Daarmee komt een einde aan de politieke dominantie van Musharraf, die sinds 1999 vrijwel ongehinderd zijn eigen koers heeft kunnen varen.

Bhutto's weduwnaar Asif Ali Zardari heeft aangekondigd dat de partij als een van haar eerste daden in het parlement de VN om een onderzoek zal vragen naar de aanslag waarbij zijn vrouw eind december om het leven kwam. Ook is er een grondwetswijziging aangekondigd die de president het recht afneemt om de premier te ontslaan en het parlement te ontbinden. De rechters die Musharraf ontsloeg om zijn herverkiezing zeker te stellen, worden naar verwachting op korte termijn in hun functie teruggeplaatst. (novum/sps)