Parmalatproces uitgesteld tot 6 mei

UNKNOWN

Het proces over het megaschandaal bij het Italiaanse Parmalat is deze middag uitgesteld tot 6 mei. Dat besliste de rechter van de rechtbank in Parma na een zitting van drie uur. Het schandaal bij het zuivelconcern Parmalat barstte eind 2003 los en groeide uit tot één van de grootste financiële schandalen in Europa.

Vrees voor megaproces
De rechter zal op 6 mei beslissen of hij de zaak herenigt met andere processen zoals dat over Parmatour, het toeristische filiaal van Parmalat, dat ook betrokken was bij de implosie van de groep.
De vraag voor de samenvoeging van de processen komt van de verdediging van Calisto Tanzi, de stichter van Parmalat die samen met 54 anderen terecht staat voor bedrieglijk bankroet en bendevorming. De meeste beklaagden en getuigen zijn in beide processen dezelfde.
Het parket is tegen de samenvoeging omdat ze vreest voor een megaproces dat heel veel tijd in beslag zou kunnen nemen en zou kunnen leiden tot verjaring.

"Geen verborgen schat"
"We vertegenwoordigen 700 burgerlijke partijen en hopen dat onze cliënten worden terugbetaald, omdat de banken en auditbureau's die betrokken zijn in dit schandaal erg solvabel zijn", stelde de advocaat van Adusbef, de vereniging die de rechten van de spaarders verdedigt. De advocaat van de oprichter van de groep stelde dat Tanzi zijn excuses heeft aangeboden, "maar we weten dat dit niet volstaat. Jammer genoeg bestaat er geen verborgen schat".

Parmalat ging in december 2003 ten onder aan een schuld van 14 miljard euro en fraude bij een dochter op de Kaaimaneilanden. Jarenlang werd de balans opgesmukt. Bij de groep werkten 36.000 mensen in dertig landen. De financiële put trof 135.000 Italiaanse spaarders. Er lopen reeds verschillende andere gerechtelijke procedures in de zaak Parmalat. (belga/sd)

Calisto Tanzi
UNKNOWN Calisto Tanzi