Parlementsvoorzitter VS verwijdert tweet: "Dankzij belastinghervorming verdient schoolmedewerker nu 1,5 dollar per week meer"

Paul Ryan en zijn vrouw Janna
AFP Paul Ryan en zijn vrouw Janna
De Republikeinse voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Paul Ryan ligt onder vuur na een tweet waarin hij zijn tevredenheid uit over de wijzigingen in de belastingwetgeving van december vorig jaar. Volgens Democratische tegenstanders is de belastinghervorming voor de meeste Amerikanen nadelig en zij zien dat bevestigd in de tweet van Ryan die ondertussen werd verwijderd. 

"Een schoolsecretaresse zei dat ze aangenaam verrast was dat ze nu 1,5 dollar per week meer verdient... Ze zei dat dat meer dan genoeg was om haar jaarlijkse lidmaatschap van Costco (de Amerikaanse Makro, red.) te betalen", luidde de tweet. 

Op Twitter werd verbolgen gereageerd, onder meer door de Democratische partijleider Nancy Pelosi: "Paul Ryan heeft deze gênante tweet waarin hij schuld bekent verwijderd omdat hij en de Republikeinen niet willen dat jullie de waarheid kennen: de belastinghervorming is een geschenk voor de bedrijfswereld en de top 1% van vermogens". 

In haar tweet verwees Pelosi ook naar de broers Koch die Ryans committee voor fondsenwerving 500.000 dollar schonken enkele dagen na de hervorming. De Kochs zijn al jaren prominente Republikeinse donors. Met die gift kan Ryan waarschijnlijk een Costco-filiaal kopen, merkte een Twitteraar op.

Volgens veel Democraten zullen enkel de rijken profiteren van deze belastinghervormingen met als opvallendste element het verlagen van de vennootschapsbelasting van 35 procent naar 21 procent. 
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Rolf Fabrie

  Als de Democraten aan de macht komen kan de Amerikaanse burger net als in Europa 50% belastingen en sociale premies gaan betalen en wordt zijn baan weg belast naar China.

 • Geert Matthys

  Veel mensen krijgen 1000, 2000, 3000 dollar maar dit zijn ook peanuts volgens media en Democraten natuurlijk, het is 1000 meer dan je van hen zou krijgen.

 • annie dupont

  Rutten was ook blij dat de mensen 10 euro meer kregen, fier was ze, de bedrijven kregen wel veel meer

 • Peter Bonacasa

  Nochtans zijn beide dingen correct: een minimale loonsverhoging voor de gemiddelde Amerikaan terwijl alles duurder wordt, terwijl hij een bedankje krijgt van de Koch Brothers voor de tax cut. Schande.