Parlementsvoorzitter China noemt militair ingrijpen in Taiwan optie

Taiwanese burgergroeperingen protesteren in Taipei tegen de controversiële Chinese veiligheidswet die Hongkong moet controleren.
EPA Taiwanese burgergroeperingen protesteren in Taipei tegen de controversiële Chinese veiligheidswet die Hongkong moet controleren.
De voorzitter van het Chinese parlement Li Zanshu noemt militair ingrijpen in Taiwan een optie om te voorkomen dat Taiwan onafhankelijk wordt. Ook een van de hoogste Chinese generaals noemt "de militaire optie" als oplossing voor het probleem in Taiwan.

Beide mannen zeggen echter dat een vreedzame oplossing de voorkeur heeft. De inzet van het leger wordt gezien als laatste optie. "Onafhankelijkheid is een doodlopend pad voor Taiwan", zei Li. "Alle voorstanders van onafhankelijkheid kunnen niet veranderen dat Taiwan wettelijk gezien aan China toebehoort.”

Het hoofd van de Taiwanese Zaken Liu Jieyi denkt dat het "een land, twee systemen" de beste optie is om Taiwan en China te herenigen. Hongkong en Macau worden ook op die manier geregeerd. "Alle pogingen van buitenlandse machten om tussen China en Taiwan te komen, zullen mislukken", aldus Liu.

Taiwan noemt zichzelf een onafhankelijk land, maar wordt door de invloed van China door erg weinig andere landen erkend.

De nieuwe president van Taiwan Tsai Ing-wen zwaait naar haar troepen in Taipei.
AFP De nieuwe president van Taiwan Tsai Ing-wen zwaait naar haar troepen in Taipei.