Parlementsverkiezingen Spanje vinden op 20 december plaats

Mariano Rajoy
REUTERS Mariano Rajoy
De komende parlementsverkiezingen in Spanje zullen op 20 december plaatsvinden, zo heeft de huidige premier Mariano Rajoy donderdagavond tijdens een tv-interview bekendgemaakt.

De conservatieve regeringsleider rekt zijn legislatuur daarmee tot het uiterste tijdstip. Want 20 december was de laatste dag waarop de verkiezingen grondwettelijk gezien konden worden uitgeschreven.

Rajoy verdedigt de late verkiezingen met het argument dat het parlement nog de begroting voor het jaar 2016 moet goedkeuren. De verkiezingen een week vroeger organiseren, zou bovendien het nadeel hebben dat het parlement dan in de kerstperiode zou worden samengesteld, klinkt het. "Nu creëren we enige marge om het parlement na de feestdagen te installeren."

Bij de parlementsverkiezingen in 2011 had de Partido Popular (PP) van Rajoy een absolute meerderheid behaald. Maar volgens de peilingen zal de conservatieve partij er dit jaar niet in slagen om die score nogmaals neer te zetten. Heel wat kiezers zijn ontgoocheld omdat ze weinig merken van het economisch herstel dat in 2013 werd ingezet. De werkloosheid bedraagt in Spanje nog altijd meer dan 22 procent.