Parlementsverkiezingen in Oost-Timor

REUTERS
Het straatarme Timor Leste (Oost-Timor) heeft een nieuw parlement gekozen. Als ook bij de nieuwe politieke constellatie alles vredig blijft, kunnen de VN-blauwhelmen op de voormalige Portugese kolonie wegtrekken.

Ongeveer 650.000 Timorezen konden gaan kiezen in de derde algemene verkiezingen sedert de onafhankelijkheid in 2002.

Huidig premier Xanana Gusmão, een van de helden uit de onafhankelijkheidsstrijd tegen Indonesië, gaat ervan uit dat hij zijn zitje bewaart. Hij  komt op voor de partij CNRT (Nationaal Congres voor de Wederopbouw van Oost-Timor). Belangrijkste tegenstander is de uit de voormalige guerrillabeweging voortgesproten Fretilin-partij.

In 2007 behaalde CNRT 24 procent van de stemmen, tegenstander Fretilin 29. Maar door in zee te gaan met een rist kleine partijen wist Gusmão een coalitie te smeden met parlementsmeerderheid.

GETTY
AFP

Presidentsverkiezingen
In de lente vonden reeds presidentsverkiezingen plaats. Daarbij werd Nobelprijswinnaar voor de Vrede José Ramos-Horta een nieuwe ambtstermijn ontzegd. Nieuwe president is de onafhankelijke Taur Matan Ruak, eveneens een "held" uit de -uiterst bloedige- onafhankelijkheidsstrijd.

Onafhankelijkheid
Oost-Timor, een schiereiland tussen Indonesië en Australië, was vier eeuwen lang een Portugese kolonie. Kort na de aftocht van de Portugezen in 1974 werd het schiereiland bezet door de Indonesische buur tijdens een aan genocide grenzende campagne.

In een VN-referendum, 24 jaar later, sprak een meerderheid van de Timorezen zich voor onafhankelijkheid uit. Milities die aansluiting bij Indonesië wilden -en door Jakarta werden gesteund- begonnen daarop een nieuwe geweldcampagne.

Op Oost-Timor zijn nog 1.300 blauwhelmen actief. Voorzien is dat zij zich tegen eind dit jaar terugtrekken.

GETTY
AFP
EPA