Parlementslid vermoord in Bangui

Gebruikmakend van de chaos sloegen her en der mensen in Bangui aan het plunderen.
AFP Gebruikmakend van de chaos sloegen her en der mensen in Bangui aan het plunderen.
In de Centraal-Afrikaanse Republiek werd vandaag een parlementslid vermoord. Onbekenden schoten volksvertegenwoordiger Jean-Emmanuel Ndjaroua neer, zo meldt de Centraal-Afrikaanse mensenrechtenliga. De aanslag is nog niet officieel bevestigd. Het zou de eerste moord op een parlementslid zijn in het conflict tussen de christelijke en islamitische bevolking van in het land.

Ndjaroua zetelt in de Nationale overgangsraad voor de zuidoostelijke regio Haute Kotto. Hij hield geen gisteren opmerkelijke tussenkomst in het parlement, waarbij hij zich kantte tegen het geweld gericht op de "kosmopolitische burgers" van zijn regio. Hiermee doelde hij op de mosliminwoners.

Volgens ooggetuigen werd de man neergeschoten door leden van de christelijke anti-Balaka milities.

Meer dan elf doden
De moord op de volksvertegenwoordiger brengt het aantal dodelijke slachtoffers in de hoofdstad sinds gisterenavond op minstens elf. In een wijk in het centrum van Bangui vielen minstens negen doden. Vijf mensen kwamen daar om in omstandigheden die nog niet zijn opgehelderd. Drie andere lieten het leven tijdens interreligieuze gevechten en een negende werd gedood door soldaten van de Afrikaanse vredesmacht.

De Belg Peter Bouckaert van de ngo Human Rights Watch was daarenboven getuige van een lynchpartij die een tiende slachtoffer eiste.

Deze ochtend waren in de stad plunderingen aan de gang en stonden gebouwen in brand, zo meldden getuigen.