Parlement van Libië vraagt aan het Egyptische leger om tussenbeide te komen

Het is roerig in het olierijke Libië sinds een opstand in 2011 die de dictator Muammar Khaddafi ten val bracht.
AFP Het is roerig in het olierijke Libië sinds een opstand in 2011 die de dictator Muammar Khaddafi ten val bracht.
Het parlement van Libië heeft een oproep gedaan aan het Egyptische leger om in te grijpen om "de veiligheid van beide landen te beschermen" in het licht van de Turkse steun aan de rivaliserende regering van Nationaal akkoord (GNA).

Het parlement in de oostelijke stad Tobroek steunt de militaire commandant Khalifa Haftar, die sinds april 2019 een offensief voert om de hoofdstad Tripoli te veroveren. Haftar wordt gesteund door Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Rusland, terwijl de GNA de steun heeft van Turkije en Qatar.

In een verklaring maandag riep het Tobroek-parlement op om de Libische en Egyptische krachten te bundelen om de "binnenvallende bezetter" te verslaan, een verwijzing naar Turkije. Vorige maand had de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sissi gezegd dat een rechtstreekse tussenkomst van Egypte in het naburige Libië legitiem was in licht van de rol van Turkije in het Noord-Afrikaanse land. Al-Sissi waarschuwde dat de strategische stad Sirte in Libië een rode lijn is die niet mag worden overschreden door GNA-strijders.

Het is roerig in het olierijke Libië sinds een opstand in 2011 die de dictator Muammar Khaddafi ten val bracht.
4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Ufuk Durmaz

  Zoals gezegd,Turkije steunt de door VN erkende regering van Libië. Dat zegt op zich genoeg. Hafter is een couppleger net zoals Sissi in Egypte die een coup pleegde op Mursi(die 52% behaalde) Het Westen steunt die Sissi die zich president van Egypte noemt,zeer spijtig! En Rusland met zijn Wangner soldaten steunt ook Hafter en krijgt straks een militaire basis in Libië. Willen we dit? De Nato gaat dat niet willen. Dit is een legitieme geopolitiek machtsspel van Turkije zelf en niet van Erdogan.

 • Jason Kubrat

  Wat is belangrijker? Een door VN erkende regering of een dictator? Turkije steunt de door VN erkende regering en is dus volledig in haar recht.

 • james Verlinden

  Zal Turkije nu om hulp vragen van de VN? Ben benieuwd.

 • Christine Laevers

  Zo krijgen de 2 regeringen in Libië de tijd noch de ruimte om op een volwassen manier tot een politieke deal te komen. Nu mengt Turkije zich weer, andere landen mengen zich ook. Met een goed management moet dat een prachtig land zijn.