Parlement Libië ontvlucht geweld in de hoofdstad

Een brand in een wapendepot in de Libische hoofdstad Tripoli
EPA Een brand in een wapendepot in de Libische hoofdstad Tripoli
Het Libische parlement is door de aanhoudende strijd in het land uitgeweken naar de stad Tobruk. Volksvertegenwoordigers kwamen daar gisteren in crisiszitting bijeen in een zwaarbewaakt hotel. In de Libische hoofdstad Tripoli zijn bij gevechten tussen vijandige milities gisteren minstens 22 mensen om het leven gekomen en 72 anderen verwond.

De parlementariërs worden geacht een nieuwe regering te vormen die de orde in het land moet herstellen. "Ons vaderland staat in brand", zei interim-parlementsvoorzitter Abu Bakar Baira. "We moeten snel werken om tegemoet te komen aan de eisen van ons volk en het te redden van deze ramp."

Het parlement week uit naar het oostelijke Tobruk, omdat de grootste steden van het land zijn veranderd in slagvelden. In Tripoli en Benghazi leveren gewapende groeperingen een bloedige strijd. Bij de gevechten, waarbij al honderden doden zijn gevallen, wordt het gebruik van zware wapens niet geschuwd.

De Britse regering heeft voor de evacuatie van honderden Britten  een schip van de Royal Navy naar Libië gestuurd. De HMS Enterprise is op weg naar Tripoli, berichtte de BBC onder aanhaling van regeringskringen. De Britse ambassade in Libië werd vrijdag al vanwege de gevechten tijdelijk gesloten. Een noodkantoor voor de instandhouding van de diplomatieke vertegenwoordiging zal in Tunesië opgericht worden. Tussen de 100 en 300 Britten zouden nog in Libië verblijven.