Parlement Italië stemt voor omstreden begroting

Matteo Salvini is de partijleider van de rechts-populistische partij Lega.
EPA Matteo Salvini is de partijleider van de rechts-populistische partij Lega.
Het Italiaanse parlement heeft voor de economische plannen van de regering gestemd, wat betekent dat de Italiaanse staat een hoger begrotingstekort nastreeft dan eerder voorzien. Zowel de Italiaanse Tweede Kamer als de Senaat stemden donderdagavond in met het zogeheten 'economisch en financieel document' waar de regering stelt meer geld te willen lenen om in de economie te pompen.

De coalitieregering van de rechts-populistische Lega en de protestpartij M5S (Vijfsterrenbeweging) is van plan meer schulden te maken, omdat daarmee de economie zou worden vlotgetrokken. Dat is fel omstreden omdat de Italiaanse staat al een buitensporig grote schuldenlast heeft. Die heeft een omvang van circa 133 procent van het bruto binnenlands product (in België is dat 106,3 procent van het bbp)

De EU dringt er al jaren op aan dat Rome zijn schuldenberg kleiner maakt. Het economisch en financieel document moet voor maandag ter goedkeuring bij de Europese Commissie liggen.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Fons Casteels

  Vraag: wanneer is iets "omstreden"? Antwoord: als het een idee, een initiatief of een wet is van een centrum-rechtse of een rechtse regering.

 • Ludwig Vanden Boer

  Zolang wij ons in een EU hokje laten dringen zullen wij geen millimeter vooruitgang boeken want de EU ambieert geen vooruitgang maar het opsluiten van elk individu in een zo eng mogelijk hokje zodat zij de regie behouden. Gelukkig zijn er landen waar de politiek net uit enkel jaknikkers bestaat maar ook uit mensen die zelf denken en beseffen dat de EU geen synoniem is van wijsheid en het beste voor de burgers.

 • Peter Van de Velde

  Laat ze maar doen, de Lega Nord en Vijf Sterren Beweging weten beter dan wie ook hoe ze Italië er terug bovenop kunnen krijgen. Als de economie hiermee groeit hebben ze groot gelijk. Dat zijn rechtse en extreemrechtse partijen, die écht voor oplossingen zoeken, met Lega Nord alleen al bijna twee en half miljoen tevreden volgers. Wie zei er dat rechts/extreem rechts slecht is?

 • Ronald Beintema

  Deze man snapt het!!! Een held die opkomt voor eigen volk en eigen economie!!! Als het EIGEN volk geld heeft, dan geeft het dit uit in Italië!!! Het investeert dus in de EIGEN economie!!! De niet-Italianen geven het geld aan hun land van herkomst.....logisch dat Matteo Salvini heeft voorgesteld om daar extra belasting over te heffen!!! Het is immers geld van de Italianen!!! Een held!!!

 • roland peeters

  En de " echte"schuld van België,?waarom wordt die van Nederland gebruikt en niet de onze,waarschijnlijk te dicht bij de Italiaanse ?