Parket spreekt versie partij tegen: AfD-politicus niet met houten balk geslagen en geschopt

Frank Magnitz.
AFP Frank Magnitz.
Het parket in de Duitse deelstaat Bremen heeft videobeelden van de aanval op de rechtse AfD-politicus Frank Magnitz geanalyseerd en zegt dat de man niet “halfdood” is geslagen zoals de partij beweert. Magnitz kreeg volgens de beelden een duw en maakte daarbij een lelijke val. Zijn hoofdwonde liep hij enkel door die val op. De daders liepen na de duw weg.

Volgens de rechtspopulistische partij werd Magnitz maandagavond na een nieuwjaarsreceptie het slachtoffer van een moordaanslag. Magnitz zou door drie onbekenden langs achteren zijn aangevallen, op de grond zijn geduwd, en daarna schoppen en slagen met een houten balk hebben gekregen toen hij al op de grond lag. Magnitz zou bewusteloos zijn getrapt, zijn aanvallers zouden pas zijn gaan lopen toen twee voorbijgangers tussenbeide kwamen. De politicus werd zwaargewond naar het ziekenhuis gevoerd. Twee partijgenoten bezochten hem nog diezelfde avond en deelden een foto van Magnitz' bebloede gezicht.

Maar die versie klopt niet, zegt het parket nu na analyse van de beelden van de aanval. Magnitz werd wel door drie personen langs achteren benaderd en kreeg van een van hen een duw in zijn rug. De politicus viel daarbij meteen met zijn hoofd op de grond, waarna de drie personen het meteen op een lopen zetten. “Op het videomateriaal dat we tot nu toe ter beschikking hebben, is er geen slagvoorwerp te zien. Wij gaan ervan uit dat alle verwondingen enkel aan de val te wijten zijn”, zegt het parket in een mededeling. 

Over het motief van de aanval is voorlopig geen duidelijkheid. De politie gaat van een politiek motief uit, maar Magnitz zelf sluit een foutgelopen roofoverval niet uit. Ook volgens AfD-kopstukken gaat het om een politieke misdaad en is die het gevolg van het marginaliseren van de partij door de traditionele Duitse partijen. Dat leidt er volgens AfD-leiders toe dat linksen het aanvaardbaar vinden dat AfD-aanhangers fysiek worden aangevallen. 

Geen van de drie verdachten kon tot nog toe geïdentificeerd worden. De 66-jarige politicus verliet ondertussen zelf het ziekenhuis. Verschillende Duitse politici keurden de aanval af.

De politicus liep een grote hoofdwonde op, volgens de AfD door slagen en schoppen tegen het hoofd. Maar dat blijkt niet uit de beelden, zegt het parket nu.
Reuters De politicus liep een grote hoofdwonde op, volgens de AfD door slagen en schoppen tegen het hoofd. Maar dat blijkt niet uit de beelden, zegt het parket nu.4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • leppens victor

  Het was een straathoekwerker die uitschoof,zelf ernstig gewond werd,zó ontzet door het gebeurde en daarvoor doorgedreven psychologische begeleiding nodig heeft. Is het nu goed? mvg.

 • eric maier

  Omdat hij tegen vreemdelingeninstroom is draaien ze het zo. Alsof het zijn domme schuld is. In Duitsland zitten veel verwarde personen, en het is duidelijk dat ook de democratie zoek is. het is de 2e serieuze aanval op een AFD lid, naast tal van dreigementen uit vooral de linkse hoek.

 • Fons Casteels

  De foto spreekt tegen wat het Duits parket beweert: men geen dichtgemept oog én een diepe wonde boven op het hoofd hebben van "een val". Trouwens, toen twee jaar geleden tijdens oudejaarsavond meer dan 1.000 Duitse meisjes of vrouwen bestolen en/of aangerand werden, toen zei het parket aanvankelijk ook dat er niks gebeurd was.

 • werner van cauwenberge

  Wat er gebeurde doet er niet toe, in een Democratie laat je elkaar met rust. Ook hen die ander gedachtengoed aanhangen.