Parket in Parijs opent onderzoek naar paspoorten van ex-veiligheidsmedewerker Benalla

Alexandre Benalla
AFP Alexandre Benalla
Bij het parket in Parijs is vandaag een vooronderzoek gestart naar de twee diplomatieke paspoorten die Alexandre Benalla gebruikt zou hebben nadat hij deze zomer moest opstappen in het Elysée. Er wordt onder meer een onderzoek gevoerd naar misbruik van vertrouwen, meldt procureur Rémy Heitz. De afgelopen dagen meldden Franse media dat Benalla, een in opspraak geraakte ex-medewerker van de Franse president Emmanuel Macron, recent nog gebruikt maakte van zo'n paspoort.

Volgens de entourage van Benalla werden de paspoorten begin oktober teruggegeven. De voorbije weken had hij, volgens Le Monde en Mediapart, ontmoetingen met Afrikaanse leiders. Zo was hij begin december in Tsjaad, kort voor Macron naar daar reisde.

Vanuit het Elysée kwam de reactie dat het niet op de hoogte was. Toen Benalla in juli ontslagen werd, vroeg de president het ministerie van Buitenlandse Zaken om de paspoorten op te vragen. Buitenlandse Zaken liet daarop weten in juli en september schriftelijk die vraag gesteld te hebben.

Behalve over misbruik van vertrouwen gaat het onderzoek ook over "onterecht gebruik van een document" en "uitoefening van een activiteit in omstandigheden die bij de bevolking verwarring kunnen veroorzaken met de uitoefening van een publieke functie", aldus de Parijse procureur.

Benalla loopt al in enkele andere onderzoeken in de kijker, onder meer omdat hij tijdens de 1 mei-betoging geweld gebruikte tegen betogers. Dat was de aanleiding voor zijn ontslag.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jean-Paul Haesen

    Hoe kan het dat die kerel in juli ontslagen werd door het Elysée en in december ontmoetingen had met Afrikaanse functionarissen kort voordat Macron er naartoe ging?

  • avelino garcia

    Schriftelijk CD paspoorten terugvragen, in Frankrijk worden ze ook met de dag dommer, zulke paspoorten moet men onmiddellijk inhouden.