Parkeren in hartje Amsterdam kost voortaan 7,5 euro ... per uur

ANP
Sinds zondag is parkeren in de binnenstad van Amsterdam een stuk duurder. In het historische centrum kost een uur op straat de auto stallen 7,50 euro, een verhoging van maar liefst 2,50 per uur. Andere steden verhogen ook de tarieven. “Straks zijn stadscentra alleen nog maar voor de happy few”. 

Het verhogen van de parkeertarieven is een van de knoppen waar het Amsterdamse stadsbestuur aan draait om de binnenstad autoluw te maken en mensen op de fiets of in het openbaar vervoer te krijgen. Ook worden er duizenden parkeerplaatsen op straat geschrapt.


200 miljoen euro
Amsterdam int jaarlijks 200 miljoen euro aan parkeergelden. Het grootste deel daarvan gaat via het mobiliteitsfonds naar verbetering van het wegennet, maar ook naar de aanleg van speelplekken en groen.  

Ook in andere grote Nederlandse steden besloten de nieuwe gemeentebesturen vorig jaar tot forse verhogingen van het parkeertarief. 
Zo schroefde Den Haag de uurprijs in het centrum op van 3,50 naar 4,50, in Utrecht ging het tarief naar 5,20 euro (was 4,70).

Ondernemersorganisatie MKB Nederland,  waarschuwde eerder al dat stadscentra straks alleen nog bereikbaar zijn voor de ‘happy few’ als de prijzen zo blijven stijgen. “Dit soort tarieven als melkkoe gebruiken is een aanfluiting”, zei een woordvoerder. 

De steden gebruiken de extra parkeerinkomsten om duurzame milieu- en vervoersplannen te bekostigen, maar auto-belangenvereniging ANWB vraagt zich af of er wel genoeg goede betaalbare alternatieven zijn in de vorm van park & rides, verbindingen met het openbaar vervoer en fietsroutes: “Hoe toegankelijk, bereikbaar en betaalbaar zijn de grote steden?”
16 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • jeroen Deschrijver

  Je kan er boeken kopen die, Je hier heel zelden vindt.... Alleen worden ze nog minder betaalbaar door de hoge parkeergelden.

 • piet devlieger

  Simpel : dergelijke steden boycotten. Niet naartoe gaan en vooral niets kopen - tot de handelaars op straat komen betogen van miserie. Ik woon in Kortrijk en kan alle gewone winkels te voet bereiken maar neem de auto om in 'vriendelijkere' gemeentes te gaan winkelen. Sommige gemeentes doen echt wel veel moeite, onder andere voor parkeerders, en dat mag beloond worden.

 • Sandra Peeters

  Geen last van. Kom daar toch niet.

 • Daniel Mignolet

  Benieuwd hoe lang het gaat duren vooraleer N-VA - SP-A kartel dat tarief aan de Antwerpenaar gaan opzadelen.

 • Ludo Wouters

  De fietsen die in de straten rondslingeren zijn daar ook een pest. Je kunt milieuvriendelijk zijn, maar wanneer je amper de straat in kunt omdat er honderden fietsen tegen de gevels staan, dan ben je ook niet goed bezig.