Parijzenaars zien op tegen driehoekige wolkenkrabber

Herzog & de Meuron
Op de Eiffeltoren na, zijn de Parijzenaars gesteld op hun knusse laagbouw. Het bouwplan voor een 180 meter hoge driehoekige, glazen wolkenkrabber is velen dan ook een doorn in het oog.

Na de bouw van de gehate Tour Montparnasse in 1973 stelde het gemeentebestuur van de Franse hoofdstad een hoogtelimiet in van 36 meter, om daarmee het unieke karakter van Parijs verder te behouden. Dat karakter wordt gekenmerkt door de beroemde boulevards en woonblokken met balkons, naar ontwerp van Baron Haussmann in de negentiende eeuw. Het staat op de werelderfgoedlijst van Unesco.

De hoogtelimiet werd in 2010 toch afgeschaft, en nu dreigt in het zuidwesten van de miljoenenstad de Tour Triangle te verrijzen. Eind juni gaf de gemeenteraad in een besloten zitting met een krappe meerderheid het groene licht voor het 555 miljoen euro kostende project, na het in november nog afgewezen te hebben. Maar die afwijzing was volgens burgemeester Anne Hidalgo te wijten aan een interne strijd.

Economische kansen
Hidalgo is een groot voorstander van de Tour Triangle en ziet economische kansen. Met 70.000 vierkante meter aan kantoorruimte, een viersterrenhotel met 120 kamers, een restaurant en een Sky Bar zou de toren goed zijn voor 5000 banen.

"Als dit project niet doorgaat, zou dat een ramp zijn voor de economie van Parijs", zei locoburgemeester Jean Louis Missika tegen Le Monde. "De Tour Triangle is een signaal aan buitenlandse investeerders en internationale architecten."

Leegstand
Maar 62 procent van de Parijzenaars hebben hun vraagtekens bij het project. "Er staan al veel kantoren leeg in Parijs en de voorsteden, momenteel meer dan een miljoen vierkante meter", zegt Miranda Bothe van de Paris Property Group tegen CNN. "De kantoren in de Tour Triangle zijn nog niet van tevoren verhuurd."

"Dit project voorziet niet in de huidige behoeften van Parijzenaars", vult een woordvoerder van de het burgeractiecomité Collectief tegen de Tour Triangle aan. "Zoals woningnood, en dus geen tekort aan kantoren, problemen met openbaar vervoer en leefbaarheid."

Het collectief betwijfelt of de toren duizenden banen zal creëren en vreest voor de impact op het milieu, omdat de driehoekige vorm meer energie zal verbruiken.

Past in omgeving
De toren zal passen in de omgeving, verzekert het architectenbureau Herzog & de Meuron, die eerder verantwoordelijk was voor het Olympische Vogelneststadion in Peking en Tate Modern in Londen. "We houden rekeningen met de impact van een hoog gebouw op zijn omgeving. De driehoekige vorm vermindert de schaduw die het gebouw op de omringende gebouwen werpt. De benadering vanuit de omgeving is ook te zien aan de eenvoudige, compacte omvang, die de impact op de grond beperkt."

Het Collectief tegen de Tour Triangle gelooft er niets van. "De Tour Triangle heeft geen respect voor de skyline van Parijs. We zijn ervan overtuigd dat moderne architectuur in harmonie met de omgeving kan bestaan. Maar dat is niet het geval met een wolkenkrabber van 180 meter hoog en 150 meter breed."

Ook Unesco is kritisch. "Als Parijs gezien wil worden als een stad met historische waarde en als erfgoed, moet het dit niet doen", zei onderdirecteur Francesco Bandarin. "Het is een heel slecht idee om wolkenkrabbers neer te zetten bij de poorten van Parijs."

Er is vrees dat de Tour Triangle nog maar het begin is. Burgemeester Hidalgo wil een 'stedelijk experiment op een ongeëvenaarde schaal'. Er staan nog meer wolkenkrabbers gepland, waaronder een van de prominente architect Jean Nouvel.

Herzog & de Meuron

Monster
Andere architecten vinden de Tour Triangle een gruwel. "De Tour Triangle is extreem antistedelijk: een gigantisch mes dat de plek in tweeën snijdt en als een buitenaards ding boven de directe omgeving hangt", schreef de architectuurhistoricus William J.R. Curtis, die de toren een 'verwerpelijk monster' noemt. Volgens Curtis gooit het gemeentebestuur de stad te grabbel aan 'gierige ontwikkelaars'.

De toren zal ook een negatief sociaal effect hebben, denkt Curtis. "De waarde van vastgoed en de huren zullen omhoog gedreven worden. In een tijd van sociale crisis en armoede is dit een irrelevant en kostbaar extravaganza die een van de grootste steden van de wereld zal degraderen."

Het is de bedoeling dat de bouw volgend jaar begint, al wordt rekening gehouden met bezwaarprocedures en rechtszaken.

Herzog & de Meuron