Parijzenaar krijgt drie maanden cel omdat hij vrouw op de billen kletste en uitschold

Het incident gebeurde op een bus in Parijs.
iStock Het incident gebeurde op een bus in Parijs.
In Parijs is een dertigjarige man voor het eerste veroordeeld wegens “seksistische belediging” sinds begin augustus in Frankrijk een wet werd ingevoerd tegen seksistisch en seksueel geweld. De dertiger had in beschonken toestand een vrouw tijdens een busrit op de billen gekletst en beledigd. Hij krijgt een geldboete en een celstraf van negen maanden, waarvan zes maanden met uitstel.

De feiten speelden zich vorige week donderdag af op een overvolle bus in Parijs. De dronken man stond tegen een 21-jarige vrouw aangedrukt. Plots gaf hij haar een klets op de billen. De vrouw reageerde, maar kreeg vervolgens enkele beledigingen naar het hoofd geslingerd: “Je hebt grote borsten, vuile hoer”, riep hij haar vervolgens toe.

De buschauffeur besloot daarop om het voertuig aan de kant te zetten en de deuren gesloten te houden in afwachting van de politie. De dertiger viel hem echter aan en het kwam tot een vechtpartij. De politie kwam kort nadien toe en kon de man arresteren. Hij werd in voorhechtenis geplaatst tot hij zich vrijdag moest verantwoorden voor de rechtbank van Evry, een gemeente in de buitenwijken van Parijs.

Celstraf

De man kreeg van de rechter negen maanden cel, waarvan zes maanden met uitstel, wegens seksueel geweld en geweld tegenover iemand die een openbaar ambt uitoefent, in dit geval de buschauffeur. De man werd in het verleden al veroordeeld voor andere feiten tot een celstraf van drie maanden met uitstel. Ook die straf zal hij nu moeten uitzitten. Hij verdwijnt dus voor zes maanden in totaal achter de tralies.

Daarnaast kreeg de dertiger ook een boete van 300 euro voor “zware seksistische belediging”, sinds de invoering van de Schiappawet in augustus een strafbaar feit.

Tevreden

“Het hof heeft de aanbevelingen van het parket gevolgd”, klinkt het tevreden op het kabinet van de openbare aanklager.

Op Twitter reageert ook staatssecretaris voor Gelijke Kansen Marlène Schiappa, die mee aan de wieg van de wet stond, verheugd op de uitspraak: “Eerste veroordeling voor seksistische belediging! Applaus voor de alertheid van de buschauffeur en de oplegging van de sanctie. Laten we samen een eind maken aan seksistisch en seksueel geweld", schrijft ze.
8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Emi De graeve

  misschien ook met enkelband :-) ... Dat is maar 84 nachtjes in een ander bed gaan slapen om te leren dat men de handen thuis houdt.

 • Marc Saerens

  Je kan, met andere woorden, maar beter buschauffeur zijn in Frankrijk dan politieagent in België !!!

 • Rudi Swinnen

  Deze dingen gebeuren in Brussel elke dag meermaals , en worden weggelachen

 • Roberts Jones

  Als dat al niet meer mag. Aan dat tarief had ik reeds 10 jaar in den bak gezeten.

 • Jules Steenwinckel

  Dit is tenminste een justitie die van wanten weet , daar moeten ze hier in B. een punt aan zuigen . De dader wordt hier opgepakt en een paar uur later weer vrijgelaten met de opmerking : Mag je niet doen .