Parijs wil dieselwagens tegen 2020 verbieden

De Champs-Elysées zal enkel nog toegankelijk zijn voor wagens met een zeer lage uitstoot.
Kos De Champs-Elysées zal enkel nog toegankelijk zijn voor wagens met een zeer lage uitstoot.
De socialistische burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo, verbiedt vanaf 1 januari volgend jaar houtvuren in de Franse hoofdstad. Vanaf 2020 wil ze ook dieselwagens uit Parijs bannen en het centrum van de stad moet tegen dan ook voetgangerszone worden. Dat zei ze in een interview met Journal du Dimanche.

"Ik wil diesel een halt toeroepen in 2020, liefst voorbij de périphérique (de ring rond Parijs, nvdr). Binnenkort zullen we de mate van vervuiling van elk voertuig kunnen meten. We rekenen op de burgerzin, maar er komen ook wegcontroles om inbreuken te beteugelen", zegt Hidalgo. Het milieuplan van Hidalgo komt in februari volgend jaar voor de Parijse gemeenteraad.

Uitzonderingen
De burgemeester zegt voorts bereid te zijn uitzonderingen te overwegen voor "gezinnen met lage inkomens die nog af en toe met een oude dieselwagen rijden". Die zullen enkel in het weekend mogen rijden. "Vandaag heeft 60 procent van de Parijzenaren geen auto meer, in 2001 was dat slechts 40 procent. Het gaat snel", zegt Hidalgo.

Zone 30
Hidalgo wil ook verkeersassen die zijn voorbehouden voor propere wagens. Zo zal de Champs-Elysées enkel nog toegankelijk zijn voor wagens met een zeer lage uitstoot. Voorts zal de hele stad zone 30 worden.

Centrum enkel voor bewoners
In het centrum zullen enkel nog bewoners van de vier centrumarrondissementen en leveranciers met de wagen mogen rijden. Die maatregel wil Hidalgo aanvankelijk enkel in het weekend doorvoeren "om snel over te gaan naar de rest van de week".

Fietspaden
Het aantal kilometers fietspaden moet over vijf jaar ook verdubbelen. Daarvoor voorziet Hidalgo 100 miljoen euro. Er moeten ook laadpunten voor elektrische wagens komen.

De Parijse burgemeester Anne Hidalgo.
EPA De Parijse burgemeester Anne Hidalgo.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.