Parijs verbiedt roken in parken

Roken in het park, het wordt verboden in Parijs.
thinkstock Roken in het park, het wordt verboden in Parijs.
Nog voor het einde van het jaar wordt roken in de parken in Parijs verboden. De gemeenteraad in de Franse hoofdstad gaat de komende maanden in vier parken experimenteren met zo'n verbod. "De parken moeten met recht de groene longen van de stad worden."

Stel je voor, het totale clichébeeld van de Parijzenaar. Die gaat met een stokbrood onder de arm, een gauloise of gitane in de mond, zijn krantje lezen in pakweg Parc Monceau of in de Tuilerieën. Even genieten van de voorjaarszon. Dat beeld behoort eind dit jaar of begin 2019 tot het verleden, als het aan een meerderheid in de Parijse gemeenteraad ligt. De stad gaat daarmee Straatsburg achterna. Daar is roken in de parken sinds 1 juli verboden.

"We moeten er naartoe dat de parken in de stad echte groene longen zijn en dat mensen er de schoonst mogelijke lucht kunnen ademen. Dat betekent dat roken verboden moet worden. Bovendien is zo'n verbod een logische stap in de strijd tegen rookverslaving en een gebaar naar de mensen die niet roken. Want zij ademen die stank ook in", zegt Laurence Goldgrab, voorzitter van de grootste fractie in de Parijse gemeenteraad. De maatregel wordt eerst in vier parken toegepast tijdens de zomer. Die worden de komende dagen uitgekozen.

350.000kg peuken

Jaarlijks wordt in Parijs - waar 2 miljoen mensen wonen - door de gemeentelijke straat- en parkvegers 350 ton (350.000 kilo!) aan peuken bij elkaar geveegd. Vorig jaar werden in de stad 21.000 boetes van 68 euro uitgeschreven aan mensen die hun sigaretten op straat of in een park hebben gegooid. Want dat is al enkele jaren verboden. Zoals het ook al sinds 2015 verboden is om te roken in de nabijheid van kinderspeelgebieden.
25 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • marie-claire de bosscher

  ik stoor me niet aan rokers, heb zelf 28 jaar gerookt, ben er nu 13 jaar vanaf; binnen zitten als ik buiten wil eten is geen optie, dan neem ik dat vleugje rook er maar bij; als ik echter in een ruimte kom waar gerookt wordt heb ik geen lucht meer.... dan is het van : ha een ex-roker, moet meteen kritiek geven ! de staat vult zijn zakken ermee, als iedereen stopt met roken dan zit ons land financieel aan de grond, ze zijn zo hypocriet als de pest !

 • Kathleen Verstraelen

  Ik rij met een (niet elektrische) fiets ik drink en rook niet en muggeziften op een ander die het wel doet doe ik ook niet

 • Gino Denil

  In sommige steden moet je een sigaret opsteken om wat minder vervuilde lucht binnen te krijgen. De enige goede maatregel is trouwens tabak verbieden. Het is een hard drug die maar één ding doet. Schade toebrengen aan je eigen en andermans gezondheid. Terwijl een glas bier of wijn, met mate, nog een rol speelt in het bevorderen van sociale contacten tussen de mensen.

 • Gerard Braeckmans

  Binnenkort Magdalena Verschaeren! We kijken wat een ander doet en voeren dat ook in. Met alle tegenkantingen van de oppositie, mensenrechten, enz. En dan wordt het waarschijnlijk nog een maat van niks.

 • chris moerman

  goed zo. nu hier ook aub. die stank overal is niet te harden. aan de bushale, op terras, op het strand,...