Parijs verbiedt roken in 52 parken en publieke tuinen

Illustratiebeeld
AFP Illustratiebeeld
Rokers zijn in de hoofdstad van Frankrijk weer wat minder welkom, want vanaf vrijdag 8 juni geldt een rookverbod in 52 parken en publieke tuinen van de lichtstad, goed voor 10 procent van de Parijse groene ruimte. 

Wie op heterdaad betrapt wordt bij het opsteken van een sigaret of ander tabaksproducten, krijgt een boete van 38 euro. Het rookverbod geldt overigens niet in de grootste parken van de stad.

Meeste rokers
Volgens statistieken van de EU uit 2014 is Frankrijk het land met de meeste rokers van alle EU-lidstaten, al hebben volgens het gezondheidsagentschap Santé Publique France zo'n 1,6 mijoen rokers sinds 2016 de sigaret voorgoed gedoofd, en is het aantal rokers er gedaald tot 25,4 procent van de bevolking.

Anderzijds stijgt het aantal doden door tabaksgerelateerde oorzaken met 5 procent per jaar. Dat is een gevolg van de toename van het roken bij het vrouwelijke deel van de bevolking tussen de jaren 1970 en 1990. 

31 mei is door de Wereldgezondheidsorganisatie uitgeroepen tot World No Tobacco Day.
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Tony Van der Heyden

  En maar klagen over onverdraagzaamheid omdat rokers niet meer welkom zijn in parken, stranden, openbare plaatsen ... De straten liggen overal vol met sigarettenpeuken, zelfs lege pakjes en aanstekers worden argeloos weggegooid, maar goh een ander zal het wel oprapen zeker.

 • Tomé Martinho

  Het is inderdaad belachelijk om eerst uw en andermans gezondheid ernstig te schaden, vervolgens de peuken op de grond te gooien en ten slotte te klagen over geldgebrek. Hopelijk verdwijnt deze achterlijke rotte verslaving zo snel mogelijk!

 • Peter Van Cleemput

  Past perfect in deze onverdraagzame tijd.

 • Erik De Kegel

  Neen, helemaal niet belachelijk, dit verbod moet nog veel meer uitgebreid worden ook in Belgie. ik ben het beu te wandelen in de walm van stinkende sigaretten.

 • Christiane Verbeek

  Belachelijk! En nee, ik rook niet!