Parijs roept "klimatologische noodtoestand" uit

Mensen spelen en baden in de Trocadero fontein voor de Eiffeltoren tijdens een hittegolf op 28 juni.
AFP Mensen spelen en baden in de Trocadero fontein voor de Eiffeltoren tijdens een hittegolf op 28 juni.
Parijs heeft dinsdag de "klimatologische noodtoestand" uitgeroepen. Dat heeft viceburgemeester Célia Blauel, die bevoegd is voor het Milieu, vandaag bekendgemaakt. De Franse hoofdstad volgt daarmee het voorbeeld van honderden andere steden die al de noodtoestand voor het klimaat hebben afgekondigd.

"We moeten vasthouden aan de doelstelling van het akkoord van Parijs", zo verklaarde Blauel. In het klimaatakkoord van Parijs hadden eind 2015 meer dan 190 landen engagementen aangegaan om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen terug te dringen, zodat de gemiddelde mondiale temperatuurstijging tot minder dan twee graden Celsius kan worden beperkt.

De gemeenteraad van Parijs besliste vandaag om een werkgroep op te richten die bestaat uit klimatologen, stedenbouwkundigen en sociologen. Zij moeten een "permanente plaats bij het invoeren van klimaatmaatregelen" krijgen, zo zegt Blauel.

Daarnaast kondigde de stad ook de oprichting aan van een "klimaatacademie". Die moet mensen tijdens hun opleiding sensibiliseren over milieuzaken en moet "jongeren en klimaatvrijwilligers gratis een educatieve en participerende plaats bieden". Daarnaast moet de academie ook "het uitwerken van milieuprojecten" vereenvoudigen.

De beslissing komt er na de hittegolf een week geleden.  De temperaturen in de Franse hoofdstad stegen tot maar liefst 45°C, een record.  

In totaal zijn al honderden steden - onder meer Sydney, Londen en New York - overgegaan tot het uitroepen van de "klimatologische noodtoestand". Ook de nationale parlementen van Ierland en het Verenigd Koninkrijk hebben die stap al gezet. Volgens de website Climate Emergency Declaration ging het op 6 juli - de meest recente update - al om 740 lokale overheden en andere rechtsgebieden. Zij zouden samen zowat 136 miljoen burgers vertegenwoordigen.

In België heeft enkel de gemeente Koekelberg een dergelijke noodtoestand afgekondigd. 
10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marie Vandam

  Onze planeet is baas NIET de mens ! Zij zal op haar eigen manier de boel wel oplossen door de natuur haar gang te laten gaan. Aardbevingen, stormen, tornado,s vulkaanuitbarstingen geen mens die daar tegen opgewassen is ! Roger Wellens juist maar dan verdienden de groene populisten er geen geld aan...

 • Moehmena Rahous

  Wat een onzin. Het failliet van Parijs. In elke betonnen stad is het 10 graden warmer dan op het platteland. Zorg voor veel meer groen in de stad. Overdek brede betonlanen met groendaken, daar begint alles mee. Vang regenwater op wanneer het stortregent ipv alles te laten overstromen op kosten van de verzekeringen. Overheid doe uw job. Steek uw kop niet in het zand. Luister niet naar de extreem-linkse groenen met hun dure surrealistische waanzin op kosten van de belastingbetaler.

 • Danny Valckx

  Beste Raf, het platteland gerust laten? Ik woon ook op het platteland, maar ik vrees dat het klimaat het platteland niet gerust gaat laten de komende decennia, bij ons op het platteland spreken ze dan van 'uwe kop int zand steken gelek struisje de vogel'.

 • ann Van Damme

  Toch leuk dat men in de stadsfonteinen mag spelen. In plaats van te palaveren en tot in het oneindigde weg te discussieren in werkgroepen over hoe de gestelde doelen halen, zouden ze beter voldoende airco's ( op zonneënergie ) voorzien, zodat de mensen ruimten hebben waar ze kunnen afkoelen.

 • Roger Wellens

  Ge kunt afroepen wat je maar wilt, het zal er niks aan veranderen. Stop met wereldwijd de bossen te kappen, en een algemene geboortebeperking in te voeren.