Parijs pakt peukwerpers streng aan: 68 euro boete

Archiefbeeld van een enorme sigarettenpeuk op het treinstation Gare de Lyon van Parijs.
AP Archiefbeeld van een enorme sigarettenpeuk op het treinstation Gare de Lyon van Parijs.
Parijs beboet vanaf vandaag het weggooien van sigarettenpeuken op straat met 68 euro. De Franse hoofdstad hoopt zo iets te doen tegen de naar schatting 70 miljoen peuken die jaarlijks op de Parijse trottoirs worden weggegooid.

In Parijs stond officieel al een boete van 35 euro voor het weggooien van peuken, maar die boete wordt vrijwel nooit geïnd. Het gemeentebestuur wil het probleem van de jaarlijks 350 ton rondslingerende peuken nu serieus aanpakken. Naast het verhogen van de boete zet de gemeente 100 toezichthouders in om nonchalante rokers op heterdaad te kunnen betrappen. Daarnaast worden 30.000 nieuwe vuilnisbakken met ingebouwde asbakken in de straten van Parijs geplaatst.

Volgens de gemeente zorgen de mégots, zoals de peuken in het Frans heten, niet alleen voor 'visuele vervuiling' maar ook voor vervuild water en vervuilde grond. Eén peuk zou er meer dan twaalf jaar over doen om te verteren en mogelijk meer dan 500 liter grondwater kunnen vervuilen.

Overigens is Parijs niet de enige grote Europese stad die de strijd aanbindt tegen sigarettenpeuken. Ook Rome gaat de strijd aan met vervuilende rokers. De Italiaanse hoofdstad gaat mensen die hun opgerookte sigaret op straat gooien straffen met een boete van 200 euro. De verordening moet nog wel worden goedgekeurd door de senaat.