Ga naar de mobiele website
^ Top

Parijs opnieuw opgeschrikt door aanslag: the day after

REUTERS
 • Schietpartij op Champs-Elysées
 • Eén agent gedood
 • Twee agenten gewond maar buiten levensgevaar
 • Schutter gedood
 • Inlichtingendiensten twijfelen over opeising IS
 • Vermoedelijk geen link met ons land
Nieuwe update beschikbaar

highlights


nabeschouwing

Een aanslag donderdagavond op politieagenten op de Champs-Élysées in Parijs heeft Frankrijk opnieuw geschokt. Iemand nam een stilstaande politieauto onder vuur. Een agent werd daarbij gedood, twee andere politieagenten raakten zwaargewond. Islamitische Staat (IS) heeft de terreurdaad in Parijs opgeëist, maar de inlichtingendiensten twijfelen daaraan. De schutter werd doodgeschoten door de politie. 

Franse presidentskandidaten hebben voor vandaag hun campagne afgelast. François Fillon zou naar een bijeenkomst in de Franse Alpen gaan. Ook Marine Le Pen van het rechts-populistische Front National schort haar campagneactiviteiten op. De socialist Benoît Hamon heeft een bijeenkomst voor vrijdagochtend geschrapt. Het is nog niet bekend wat Emmanuel Macron, die leidt in de peilingen, gaat doen. Jean-Luc Mélenchon is de enige die er niets voor voelt om de campagne stil te leggen.


alle berichten

review

We sluiten onze liveblog. Voor verdere berichtgeving bent u bij HLN.be uiteraard aan het juiste adres.


De kogelgaten in het glas naast de Yves Rocherwinkel en chocolaterie Jeff de Bruges zijn duidelijk zichtbaar.

Photo News

PERSCONFERENTIE

De procureur van Parijs heeft aangekondigd om 17.45 uur een persconferentie te geven.


VRIJDAGGEBED

In Clichy, op zo'n zes kilometer van de Franse hoofdstad, hebben tal van moslims tijdens het vrijdaggebed hun steun betuigd aan wat zich gisteravond heeft afgespeeld. Ze verzamelden massaal voor het gemeentehuis.

REUTERS
REUTERS
REUTERS

BLOEMEN

Voorbijgangers leggen witte bloemen neer op de plek waar de schietpartij zich gisteren heeft afgespeeld.SHOPPEN EN SELFIES

De meeste Parijzenaars en toeristen lopen - winkeltassen in de hand - achteloos voorbij de plek waar politieman Xavier Jugelé (38) gisteren doodgeschoten werd. Heel af en toe neemt iemand een selfie.

"Dat is helemaal geen kwestie van ramptoerisme, ik wil gewoon mijn familie laten zien dat ik veilig ben", zegt Minerva (47), een Filipijnse die al 23 jaar in Parijs woont. "Gisteren heb ik veel ongeruste telefoontjes uit mij thuisland gekregen. Nu kan ik tonen dat alles oké is." De pers is trouwens massaal aanwezig.

Minerva neemt een selfie op de plek des onheils.
Brecht Herman Minerva neemt een selfie op de plek des onheils.
Brecht Herman

Uit het niets komt een groep agenten naar de plek des onheils. In stilte groeten ze en vertrekken ze opnieuw. Een passant applaudiseert.

Brecht Herman

VAN ONZE MAN TER PLAATSE

Parijzenaar Moussa Ndiaye (48) is met een spandoek naar de Champs-Elysées getrokken. Hij is met zijn hele hart bij de politie. "Het is verschrikkelijk dat zoiets gebeurt, dat agenten geviseerd worden. Wij kunnen 's nachts gerust slapen omdat we weten dat zij over ons waken. Desnoods offeren ze hun eigen leven op."

Brecht Herman

CAZENEUVE HAALT UIT

De Franse socialistische premier Bernard Cazeneuve heeft uitgehaald naar de rechtse presidentskandidaten Marine Le Pen en François Fillon na hun uitlatingen na de aanslag.

"In haar oproep tot strenge wetgeving tegen extremisten vergat" Le Pen "dat haar partij (Front National) tegen elke terreurbestijdingswet heeft gestemd" die door de regering was voorgesteld, zei Cazeneuve.

Zij probeert "garen te spinnen (uit de aanslag) en (hem) te instrumentaliseren om verdeeldheid te bewerkstelligen, om schaamteloos angst en emotie te voeden voor pure politieke doeleinden."

Cazeneuve noemde de belofte van Fillon om 10.000 nieuwe politiemensen in dienst te nemen ongeloofwaardig, want als premier heeft hij tussen 2007 en 2012 13.000 jobs bij de politie geschrapt. Zonder de vroegere eerste minister te noemen had de centrumkandidaat Emmanuel Macron soortgelijke kritiek op Fillon.

"Sommigen hebben voor overdrijving en verdeeldheid gekozen", zei de premier aan het adres van Le Pen en Fillon, geciteerd door meerdere Franse media. Op twee dagen voor de presidentsverkiezingen riep Cazeneuve op de "waarden van de republiek hoog te houden, hen te koesteren en te verdedigen (...) Ons beste antwoord (tegen terreur) is blok te vormen".

In haar oproep tot strenge wetgeving tegen extremisten vergat Le Pen dat haar partij (Front National) tegen elke terreurbestijdingswet heeft gestemd

Premier Cazeneuve
President François Hollande en premier Bernard Cazeneuve spreken met dokters voor ze de gewonde agent een bezoek brengen in het Pompidou-ziekenhuis.
AFP President François Hollande en premier Bernard Cazeneuve spreken met dokters voor ze de gewonde agent een bezoek brengen in het Pompidou-ziekenhuis.

"De hoofdtaak van de president van dit land is de Fransen beschermen. Ik ben er klaar voor. Ik zal er alles aan doen om over jullie te waken", sprak presidentskandidaat Emmanuel Macron van 'En Marche!' deze middag.


MINUUT STILTE

Politieagenten van de Franse stad Bordeaux hebben een minuut stilte gehouden om hun Franse collega, die omkwam bij de schietpartij gisteravond, te eren.

AFP
AFP

Op het lichaam van de man is een handgeschreven papier gevonden dat IS verdedigt, zo vernam het Franse persbureau AFP uit bronnen dicht bij het onderzoek. In zijn wagen stak ook een koran.


NIET IN MOSKEE

Abdel (23), een buurman van Cheufri, vertelde aan AFP: "Cheurfi had een zekere haat tegen de politie, tegen Frankrijk. Hij was getekend door het gevangenisleven, maar IS?" De man was, voor zover bekend bij zijn buren, geen praktiserend moslim. "Ik ga dikwijls naar de moskee, maar heb hem er nog nooit gezien", klinkt het bij ene Salim. Hetzelfde geldt voor een andere bewoner, die Cheurfi beschrijft als een "absoluut niet religieus" mens.


Volgens Donald Trump zal deze aanslag in het hartje van Parijs zeker invloed hebben op de Franse presidentsverkiezingen. "Het Franse volk zal dit niet langer pikken", aldus de Amerikaanse president.

TWIJFEL OVER IS

De Franse inlichtingendiensten hebben twijfel over de opeising door terreurorganisatie Islamitische Staat (IS), zo heeft de krant Le Parisien gemeld.

De inlichtingendiensten menen dat IS van de misdaad van Karim Cheurfi hebben geprofiteerd, maar hen niet daartoe hebben geleid, vernam het blad.

REUTERS

De Franse rechtse presidentskandidaat François Fillon heeft vandaag gezegd dat hij de noodtoestand en de controle aan de grenzen behouden wil zien, zo hebben meerdere Franse media gemeld.

"Ik heb beslist mijn laatste campagnedag te wijzigen om mijn solidariteit te betuigen", zei de kandidaat van Les Républicains. "Het is passend om onze tegenstanders te tonen dat Frankrijk één is en geen schrik heeft. Ik behoud de controle over onze grezenen en de noodtoestand"', zei Fillon, die beloofde terreur "met ijzeren hand" te zullen bestrijden. "Wij bevinden ons in een oorlog die lang zal duren. De tegenstander is sterk, zijn netwerken zijn talrijk. Zijn medeplichtiten wonen onder en naast ons", zo citeerde de krant Le Monde de vroegere premier.

De Franse presidentskandidaat François Fillon.
Photo News De Franse presidentskandidaat François Fillon.

BRIEFJES IN AUTO

Volgens de nieuwzender zijn er in de auto handgeschreven nota's gevonden met daarop het adres van de inlichtingendienst DGSI in Levallois-Peret, het adres van het politiecommissariaat in Lagny en drie adressen van wapenwinkels.

Bij een huiszoeking in de woning van de vermoedelijke dader zijn een pc, telefoons, een afgezaagd jachtgeweer en een geweersteun in beslag genomen, weet BFMTV ook. Het bleek dat de man een aanvraag voor een jachtvergunning had ingediend.

REUTERS

CHAMPS-ELYSEES WEER OPEN

De Champs-Elysées zelf is ondertussen weer vrijgegeven voor het verkeer. Vele toeristen wandelen er alsof er niets is gebeurd, berichtte de krant Le Parisien.

Vertegenwoordiger van de politievakbond Denis Jacob legt bloemen op de plek waar de agent vermoord werd.
AP Vertegenwoordiger van de politievakbond Denis Jacob legt bloemen op de plek waar de agent vermoord werd.

RUTTE EN MAY REAGEREN

De Nederlandse premier Rutte gewaagde van een "afschuwelijke daad van terreur". Hij liet weten dat hij het medeleven van Nederland overbrengt aan de Franse president François Hollande en dat de gedachten uitgaan naar de slachtoffers.

Ook de Britse premier May sprak haar medeleven uit. "Het Verenigd Koninkrijk veroordeelt deze verschrikkelijke aanslag in Parijs", zo liet ze via een woordvoerder weten.

Niets dan zwaailichten op de Champs-Elysées gisteren. De boulevard is volledig afgesloten.
REUTERS Niets dan zwaailichten op de Champs-Elysées gisteren. De boulevard is volledig afgesloten.
De Britse premier Theresa May.
Photo News De Britse premier Theresa May.

BEZOEK VAN HOLLANDE

De politieman die nog in het ziekenhuis Pompidou vertoeft heeft vandaag bezoek gekregen van president François Hollande. Het staatshoofd was vergezeld van premier Bernard Cazeneuve en minister van Binnenlandse Zaken Matthias Fekl.

Photo News

50.000 AGENTEN

Twee dagen voor de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen deed de Franse premier Cazeneuve na een bijeenkomst van de Defensieraad een oproep om "niet toe te geven aan de angst, de intimidatie en de manipulatie, die de vijanden van de republiek in de kaart spelen".

De komende dagen worden meer dan 50.000 politieagenten ingezet om het verloop van de eerste ronde van de presidentsverkiezingen op een veilige manier te kunnen laten plaatsvinden. Ook speciale eenheden van de politie worden in staat van paraatheid gezet.

De Franse premier Cazeneuve.
EPA De Franse premier Cazeneuve.

REACTIE LE PEN

Marine Le Pen, presidentskandidaat van Front National heeft al haar meetings vandaag afgezegd. Ze veroordeelt "deze monsterlijke totalitaire ideologie". Deze oorlog is genadeloos en meedogenloos." Ook verwijt Le Pen het Franse gerecht "ongelofelijke laksheid". "Onze politieagenten worden aangevallen gezien ze symbolen van de staat zijn. Frankrijk wordt niet aangevallen voor wat het doet, maar voor wat het is", zei Le Pen, geciteerd door de krant Le Monde.

"Heel het (Franse) grondgebied is aan deze oorlog blootgesteld. Gedurende tien jaar, onder regeringen van rechts en links, is alles ervoor gedaan opdat wij dit verliezen". Le Pen noemde François Hollande een "onmiskenbaar falende president" en zei dat de aanslag te wijten was aan een ongelooflijk laksheid van de justitie".

De politica eiste twee dagen voor de eerste ronde van de presdidentsverkiezingen het "effectief herstel" van de Franse grenzen, het uitwijzen van buitenlanders die geficheerd staan als geradicaliseerd, de aanwerving van 15.000 politieagenten en gendarmes, de sluiting van "islamistische moskeeën" en een herziening van het strafrechterlijk en gevangenisbeleid.

Partijleider van Front National Marine Le Pen.
REUTERS Partijleider van Front National Marine Le Pen.

ZIEKENHUIS VERLATEN

Een van de twee gewonde politieagenten heeft vanochtend het ziekenhuis verlaten. De man werd door een kogel geraakt, maar die ketste af op zijn kogelvrije vest. De man krijgt psychologische begeleiding.

De voorbijgangster die gewond raakte, heeft de Duitse nationaliteit en woont sinds enkele jaren in Frankrijk. Zij moest aan haar voet geopereerd worden.

Photo News

ANTWERPENAAR HEEFT ALIBI

De Antwerpenaar die zich vandaag bij de politie heeft gemeld, heeft een alibi voor gisterenavond. Hij heeft dus officieel niks met de aanslag in Parijs te maken. Het gerecht zoekt nog naar de echte identiteit van de "Belgische strijder" waar IS in de opeising over sprak. Franse en Belgische ministers hebben intussen bevestigd dat de Antwerpenaar nooit verdacht is geweest van de aanslag, het opsporingsbevel kaderde in een ander onderzoek.


DADER OOIT IN GEVANGENIS

De vermoedelijke dader van de aanslag in hartje Parijs gisterenavond is de 39-jarige Karim C. uit Livry-Gargan (Seine-Saint-Denis), zo heeft de krant Le Monde vandaag bericht. De man heeft in 2015 de gevangenis verlaten na een drievoudige poging tot doodslag in 2001. In de gevangenis is hij niet opgevallen door radicalisering.

In februari is een onderzoek door de terreurbestrijdingsdiensten naar hem gestart na doodsbedreigingen aan het adres van de ordediensten, aldus de Le Monde. De krant Le Parisen preciseert dat C. op 23 februari is opgepakt, maar een dag later weer is vrijgelaten. Le Monde voegde daaraan toe dat dit omwille van onvoldoende bewijzen was.


FAMILIE DADER OPGEPAKT

Drie familieleden van de dader van de aanslag op de Champs-Élysées in Parijs zijn vandaag voor verhoor meegenomen. Dat hebben bronnen bij justitie laten weten aan de krant Le Parisien.

Franse politie vanochtend bij het huis van de schutter in Chelles, een voorstad van Parijs.
REUTERS Franse politie vanochtend bij het huis van de schutter in Chelles, een voorstad van Parijs.
REUTERS

WAPENS GEVONDEN

In de auto van de man die de vermoedelijke dader is van de aanslag op de Champs-Elysées in Parijs zijn wapens gevonden, zo heeft de Franse nieuwszender BFMTV bericht. Het gaat om een pompgeweer en 'blanke wapens' zoals onder andere een keukenmes.

Twitter

BELGISCHE VERDACHTE

De man die door België aan Frankrijk is gesignaleerd, heeft zich bij een politiecommissariaat in Antwerpen aangeboden, zo heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken meegedeeld.


OPSPORINGSBEVEL

In verband met de aanslag van gisteren in Parijs is een opsporingsbevel uitgevaardigd naar een man die door België is gesignaleerd, zo heeft het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag bevestigd.


BLOEDBAD VERMEDEN

De twee politieagenten die gisterenavond gewond zijn geraakt bij de aanslag op de Champs-Elysée in Parijs zijn buiten levensgevaar. Dit hebben meerdere Franse media op gezag van de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld. Het luidt ook dat de politie een "bloedbad" op de prestigieuze laan hebben voorkomen.

Volgens de Britse zender ITV maakt de politie jacht op een tweede man in verband met de aanslag. Het zou gaan om iemand die door de Belgische veiligheidsdiensten is geïdentificeerd.

De Franse premier Bernard Cazeneuve vandaag op het Elysée
AFP De Franse premier Bernard Cazeneuve vandaag op het Elysée

DEFENSIERAAD

De Franse president François Hollande zit na de aanslag van gisterenavond op de Champs-Elysées een Defensieraad voor, zo heeft nieuwszender BFMTV vandaag gemeld. De bevoegde ministers zitten sinds 08.00 uur bijeen in het Elysée. Het gaat om de premier, de minister van Justitie, van Defensie, van Binnenlandse Zaken, en van Buitenlandse Zaken. Daarbovenop zijn er de hoofden van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten, alsmede van het leger. Alles bijeen gaat het om een vijftiental mensen, aldus de krant Le Monde.

Op gezag van het presidentschap meldde de krant Le Monde dat premier Bernard Cazeneuve na afloop van de vergadering een verklaring zal afleggen.

De Franse president François Hollande gisterenavond op het Elysée in Parijs.
AFP De Franse president François Hollande gisterenavond op het Elysée in Parijs.

TOCH GEEN LINK MET BELGIË?

De Belgische politie had de collega's in Frankrijk gisterochtend gewaarschuwd voor de komst van een terreurverdachte uit ons land, een zekere Youssouf E.O.. Die heeft echter niets te maken met de aanslag die gisteravond in Parijs plaatsvond, beweert zijn advocaat. De Franse speurders gaan er nog altijd van uit dat Karim C. de dader is. Hij is de eigenaar van de wagen waarmee de schutter reed. VTM NIEUWS zegt dat IS afgelopen nacht mogelijk een aanslag heeft opgeëist die nog niet heeft plaatsgevonden.


MACRON BLAAST CAMPAGNEBIJEENKOMSTEN AF

Ook presidentskandidaat Emmanuel Macron heeft de geplande activiteiten van vrijdag opgeschort. "Rekening houdend met de situatie en de nodige inzet van de ordetroepen om de veiligheid van onze medeburgers te garanderen, heb ik besloten om mijn publieke bijeenkomsten tijdens mijn laatste campagnedag in Rouen en Arras op te schorten. Ik zal de Fransen vrijdagmiddag toespreken," deelde hij mee in een persbericht.


Op Twitter circuleert ondertussen de hashtag #belleschoses (mooie dingen), waarbij twitteraars als tegenreactie op de terreur van vanavond foto's van mooie momenten en plekken delen.

GEWONDE AGENT BUITEN LEVENSGEVAAR

De zwaargewonde politieagent verkeert niet meer in levensgevaar, zo zegt de woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken.


François Molins, de openbare aanklager van Parijs, deelde zopas tijdens een persconferentie mee dat de dader geïdentificeerd is. Er wordt nog onderzocht of hij handlangers had. Er zijn ook nog steeds huiszoekingen aan de gang, bevestigt hij.


EIGENAAR AUTO

De wagen waarmee de schutter reed, stond op naam van Karim C., 39-jarige man die in 2003 veroordeeld werd tot 20 jaar gevangenisstraf voor de poging tot moord op drie mannen, waarvan twee politieagenten, in 2001. In 2005 werd zijn straf ingekort tot vijf jaar, dat melden Le Parisien en BFMTV.

De autoriteiten onderzoeken nu of de doodgeschoten schutter inderdaad de eigenaar van de wagen is.


Alles over de schietpartij op de Champs-Elysées in 90 seconden:


REACTIE DUITSLAND

Duitsland heeft officieel gereageerd en staat ''ferm en overtuigd naast Frankrijk'', volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken.


TERREURAPP DOET HET NIET

SAIP, de app van de Franse overheid die burgers verwittigt in geval van terreur, heeft het ook vanavond laten afweten. Dat meldt Buzzfeed. Een uur na de aanslagen gaf de app nog steeds aan dat er "niets aan de hand" was en was er nog steeds gaan alarm verstuurd. Tijdens de aanslagen in Nice in juli 2016 faalde de app eveneens.

Nog enkele foto's.

Getty Images
EPA
EPA
EPA

Het persbureau van IS, Amaq, heeft nu ook in het Frans getweet dat zij achter de aanslag zitten en dat de dader een Belgische strijder is. Dat kan ons land vooralsnog niet bevestigen.

RV

De schutter zou bekend geweest zijn bij de Franse veiligheidsdiensten voor "radicale islamistische activiteiten". Dat zegt een bron dicht bij het onderzoek.

Volgens het Franse BFMTV zou de dader vijftien jaar geleden al eens met een wagen op agenten ingereden zijn. Hij ging daarna verschillende jaren de cel in.


Presidentskandidaat François Fillon wil niet alleen zijn eigen campagnebijeenkomsten afblazen, maar de hele verkiezingscampagne stilleggen.

IS EIST AANSLAG OP

Terreurgroep Islamitische Staat eist de aanslag op. Dat heeft het officieuze persagentschap van IS, Amaq, bekendgemaakt. Er wordt ook melding gemaakt van een Belg. Het zou gaan om Abu Yusuf, "een Belg die voor IS strijdt".

De anders zo drukke Champs-Elysées ligt er heel verlaten bij momenteel.

EPA

Er is een huiszoeking aan de gang in Chelles, in het Franse departement Seine-et-Marne, waar de dader zou gedomicilieerd zou zijn.


François Fillon heeft zijn campagnebijeenkomst in de Franse Alpen geannuleerd naar aanleiding van de gebeurtenissen in Parijs. Ook Le Pen heeft haar publieke vertoning van morgen afgeblazen.


Zondag 23 april stemmen de Fransen voor hun presidentskandidaat in een eerste ronde. De Franse veiligheidsdiensten zullen uiterst waakzaam zijn, ook met het oog op de presidentsverkiezingen, klinkt het.


Vrijdagochtend komt Hollande met zijn veiligheidskabinet bijeen. Hij zegt overtuigd te zijn dat het om een terroristische aanslag gaat.


Er zou ook één voetgangster gewond zijn geraakt, klinkt het bij de Franse president.

PERSCONFERENTIE

Volg hier live de persconferentie van de Franse president François Hollande.

Sommige media berichten dat de dader een zekere Karim C. zou zijn, geboren in 1977. Die informatie werd weliswaar nog niet bevestigd.


Speurders zoeken op de boulevard nog steeds naar sporen en controleren onder meer enkele auto's.

VIDEO SCHIETPARTIJ

Een voorbijganger heeft een filmpje gepost op Twitter, waarin te zien is hoe geschoten wordt.

De zenuwen staan strak gespannen in Parijs. Aan voorbijgangers in de buurt van de Champs Elysées wordt gevraagd de handen boven het hoofd te houden.

AP
AFP

De dader zou bekend geweest zijn als "extremist", klinkt het bij Associated Press.

ARRESTATIEBEVEL

De Franse politie heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor een tweede verdachte in verband met de aanval op de agenten van vanavond. Reuters heeft een document in handen waar dat uit blijkt. Die man zou per Thalys vanuit België naar Frankrijk zijn gereisd.


Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken zegt dat de identiteit van de dader ''niet duidelijk vastgesteld is''. Daarmee reageert hij op een foto en naam van een mogelijke verdachte die de ronde doen op Twitter. Hij roept op tot voorzichtigheid met het verspreiden van informatie.


Ook minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) betuigt zijn medeleven op Twitter. "Parijs vanavond nog maar eens in greep van vreselijke agressie. We leven mee met de politiemensen, slachtoffer van dit geweld."

Intussen is de boulevard nog steeds volledig afgesloten.

AP

TOCH GEEN TWEEDE DODE

"De tweede agent is niet om het leven gekomen", bevestigt Pierre-Henry Brandet, woordvoerder van de Franse minister van Binnenlandse Zaken. Eerder was er sprake dat ook een tweede politieagent aan zijn verwondingen overleden zou zijn. De politiebond die het bericht in eerste instantie tweette, heeft de tweets verwijderd.

"Er is ook geen sprake van andere incidenten, in tegenstelling tot eerdere berichten", klinkt het bij Brandet.


"LAFFE DAAD"

Ook premier Charles Michel heeft intussen via Twitter zijn medeleven betuigd. Hij noemt de aanslag tegen de agenten "laf".

LE PEN EN FILLON REAGEREN

Enkele Franse presidentskandidaten hebben al gereageerd op Twitter, waaronder Marine Le Pen (Front National). Ook François Fillon wil de hulpdiensten "die hun leven geven om het onze te beschermen", bedanken.

Sommige bronnen gaan er toch vanuit dat er geen sprake zou zijn van een tweede dader.

LIVESTREAM VTM

Voor livebeelden van de situatie in Parijs, kan u terecht in onderstaande video.

Bekijk meer video's van vtmnieuws op nieuws.vtm.be

DOELBEWUST

De Franse woordvoerder Binnenlandse Zaken bevestigt op BFMTV dat niets wijst op een verband met mogelijke andere feiten zoals inbraak of een overval. "Agenten werden doelbewust geviseerd als doelwit", klinkt het.


De politie onderzoekt de auto van (een van) de dader(s).

De schietpartij vond plaats ter hoogte van huisnummer 104, waar keten Marks & Spencer gevestigd is.

Een grote politiemacht is op de been. Agenten laten niets aan het toeval over en controleren iedereen die verdacht handelt.

AFP

De woning van de aanvaller, ten oosten van Parijs, wordt doorzocht door de politie. Dat meldt Reuters.


BFMTV meldt dat de gedode schutter op chatdienst Telegram aan had gegeven agenten te willen doden.


OOK TWEEDE AGENT KOMT OM

De Franse politievakbond heeft een tweet verstuurd waarin ze vermeldt dat ook de tweede politieagent het leven heeft gelaten.

De schutter was volgens politiebronnen bekend bij de veiligheidsdiensten. Dat meldt persagentschap Reuters.

Er is mogelijk sprake van een tweede schutter die de politie nog niet heeft kunnen vatten.
AFP Er is mogelijk sprake van een tweede schutter die de politie nog niet heeft kunnen vatten.

Volgens persagentschap Reuters zou ook een tweede politieman aan zijn verwondingen overleden zijn.


STAND VAN ZAKEN

- Rond 21.00 uur schietpartij op Champs Elysées
- Aanvaller met kalasjnikov beschiet politie
- 1 agent gedood, zeker 1 - mogelijk twee - gewonde agenten
- schutter gedood, mogelijk nog tweede aanvaller


President Donald Trump is er snel bij. Hij spreekt van "weer een terroristische aanslag". Hij "leeft mee met Frankrijk", klinkt het volgens het persbureau AP.

De antiterrorisme-afdeling van het Parijse parket is een onderzoek begonnen naar de schietpartij.


METRO RIJDT NIET

Drie metrostations zijn gesloten. Tussen Place de la Concorde en Étoile-Arc de Triomphe stopt metrolijn 1 niet.


Het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken laat weten dat het erop lijkt dat de agenten ''bewust doelwit waren''.

AFP
AFP
REUTERS

Volgens de Franse krant 'Le Monde' komt premier Bernard Cazeneuve naar het 'Elysée', het presidentieel paleis vlak bij de Champs Élysées. President Hollande is daar ook. Een woordvoerder van het Franse ministerie van Binnenlandse Zaken laat intussen weten dat het nog te vroeg is om een motief aan te wijzen.


TWEEDE SCHUTTER?

Het aantal schutters is nog onduidelijk. Er wordt ook gesproken van een tweede schutter. Mogelijk is er ook nog een tweede gewonde agent.


Volgens BFMTV heeft de Franse antiterreureenheid het onderzoek overgenomen. Sommige bronnen melden dat het om een gewapende overval zou kunnen gaan, andere bronnen gaan ervanuit dat het toch een terreurdaad betreft.


EERSTE GETUIGENIS

"Ik heb twee à drie schoten gehoord, maar het ging niet om een kalashnikov. Ik heb gerend voor mijn leven", vertelt een mannelijke getuige die op de boulevard aanwezig was. "Ik kon niet zien om wie het precies ging of met hoeveel ze waren."

Een politiebron bevestigt aan de Franse krant 'l'Express' dat de schutter is gedood.


OVERVAL?

Volgens persagentschap Reuters maken sommige Franse bronnen melding van een gewapende overval, en geen terreur.


De gedode agent werd beschoten vanuit een voorbijrijdende auto toen hij voor een rood stoplicht wachtte.

MARKS & SPENCER

De schietpartij vond plaats om 21 uur deze avond, ter hoogte van de Marks & Spencer-winkel op de Avenue Champs Elysées, de grote winkelboulevard in de Franse hoofdstad.

De Franse politie maakt melding van twee daders: één man zou door agenten om het leven zijn gebracht. Een andere is volgens de politie nog op de vlucht. Beide mannen zouden verschillende geweerschoten hebben afgevuurd: één agent liet het leven, een andere raakte zwaargewond.

De Franse politie vraagt aan iedereen om de omgeving en het achtste arrondisement te vermijden, de boulevard is immers volledig afgesloten. Een grote politiemacht is intussen op de been. Ook de metrostations George V en Franklin Roosevelt zijn om veiligheidsredenen afgesloten.

Meer over


84 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Benny Van den broeck

  Ik ga niet meer op vakantie naar Frankrijk want tis niet meer veilig

 • Kartal Pencesi

  Arm wereld, verantwoordelijke voor deze elende? Kijk naar wie het geld stroomt

 • Frida Lits

  Als ze olie willen pakken hadden ze dat al

 • jurgen maes

  En ingevoerd met club med van AZG? En gesponsord door calvo en zijn groene rakkers?

 • DIRK vangossum

  IS zou zelfs een stinkende scheet op de trein opeisen als terreurdaad.

Meld een bug