Parijs, Londen en Berlijn roepen Iran op nucleaire deal weer volledig te respecteren

AP
Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben Iran opgeroepen om de verplichtingen van het internationale nucleaire akkoord van 2015 weer volledig na te komen. De Franse president Emmanuel Macron, de Britse premier Boris Johnson en de Duitse kanselier Angela Merkel deden dat in een gemeenschappelijke verklaring.

In de nucleaire deal uit 2015 wordt onder meer een limiet op de verrijking van uranium en op het aantal centrifuges opgelegd. Bedoeling van het akkoord, afgesloten tussen Iran en de zes wereldmachten (VS, China, Rusland, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland), was de nucleaire ambities van het land aan banden te leggen, in ruil voor de opheffing van economische sancties.

Soleimani

In 2018 besliste de Amerikaanse president Donald Trump om zich eenzijdig terug te trekken uit de overeenkomst. De overgebleven partners blijven de deal wel verdedigen, alhoewel Iran steeds meer verbintenissen naast zich neerlegt. Zo wordt uranium er al sinds november tot meer dan de toegestane 3,67 procent verrijkt.

Na de dood van de Iraanse generaal Qassem Soleimani bij de Amerikaanse droneaanval begin deze maand in Irak, liet de Iraanse staatstelevisie weten dat Iran 
zich niet langer zal houden aan de bepalingen van de nucleaire deal uit 2015. 

Sleutelrol

Macron, Johnson en Merkel uiten nu in een gezamenlijke verklaring hun bezorgdheid. "Wij hebben onze diepe bezorgdheid uitgedrukt over de maatregelen die Iran sinds juli 2019 getroffen heeft in tegenspraak met zijn verplichtingen. Die maatregelen moeten teruggedraaid worden", klinkt het. Volgens Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland heeft het akkoord een sleutelrol bij de niet-verspreiding van nucleaire wapens.
8 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Joery Goubert

  Als ik hier hoor is het precies normaal dat ik Iran nucleaire wapens mag gaan maken. Als dit ondertekend is is door de groot machten, dan moet Iran zich daar aan houden. Dit is een gevaarlijke situatie voor de wereld als ze raketten hebben die heel de wereld kan bedreigen. Dit zijn gestoorde mensen. Dus wees blij dat we de Amerikanen hebben die steeds de paraplu boven ons hoofd houd.

 • Gerard Braeckmans

  Inderdaad, Kees en de vraag is ook: waarom richten ze zich niet tot de VS en vragen ze het pact terug op te starten?

 • Alpha Bah

  Tegen VS durven jullie niets zeggen maar tegen Iran wel, vierkant hypicrieten en typisch Europa!!!

 • johan debue

  De Vs doet het niet waarom zou Iran dat dan moeten doen.

 • Ria Van Looy

  Was het niet Amerika dat als eerste kernwapens heeft gebruikt , ik lees daar (nog )zo weinig over of zijn we dat al vergeten …..en zijn "wil" maar opleggen aan de rest van de wereld , heb daar grote vraagtekens bij