Parijs gaat tijdelijke kathedraal in hout bouwen, Gents bedrijf aast op renovatie-opdracht

De instorting van de torenspits sloeg een enorm gat in het dak van de kathedraal.
RV De instorting van de torenspits sloeg een enorm gat in het dak van de kathedraal.
Het Gentse bouwbedrijf Denys hoopt te kunnen helpen bij de renovatie van de deels afgebrande Notre-Dame in Parijs. Werknemers van Denys zullen een dossier voorbereiden, meldt De Tijd. Tot de wederopbouw is afgerond, komt er mogelijk een tijdelijke houten kathedraal op het plein voor de Notre-Dame, laat een Parijse geestelijke weten.

Het middeleeuwse monument raakte maandag voor een groot deel verwoest door een felle brand. Uit de hele wereld is al geld of expertise beloofd om te helpen bij de wederopbouw. Bouwbedrijf Denys in Gent hoopt een graantje te kunnen meepikken van de renovatie. Volgens De Tijd laat CEO Johan Van Wassenhove zijn werknemers een dossier voorbereiden.

Beeldhouwrobots

Denys kan een indrukwekkende lijst renovatieopdrachten van historisch erfgoed in de Benelux voorleggen, klinkt het. Nu dient zich een kans aan om ook op de Franse renovatiemarkt actief te worden. Denys mikt op enkele niches in de heropbouw van de Notre-Dame. Zo heeft de Gentse groep eigen beeldhouwrobots waarmee ze stenen en beelden op maat kan maken.

Ook staalreus ArcelorMittal wil helpen met de heropbouw. Het grootste staalbedrijf ter wereld heeft naar eigen zeggen staal aangeboden voor de restauratie van de kathedraal.

(Lees verder onder de foto)

Op het voorplein van de Notre-Dame zal een tijdelijke kathedraal in hout worden opgetrokken.
Photo News Op het voorplein van de Notre-Dame zal een tijdelijke kathedraal in hout worden opgetrokken.

Tijdelijke kathedraal in hout

De Franse president Emmanuel Macron hoopt de Notre-Dame in circa vijf jaar in oude glorie te herstellen. Tot de wederopbouw is afgerond, komt er een tijdelijke houten kathedraal op het voorplein van de Notre-Dame. Dat heeft Patrick Chauvet, rector-aartspriester van de Notre-Dame, meegedeeld.

“We kunnen niet zeggen: ‘de kathedraal is gedurende vijf jaar dicht’”, zo verklaarde Chauvet aan CNews. “Ik heb dus gezegd: ‘Kunnen we op het voorplein geen vergankelijke kathedraal bouwen?’” 

De tijdelijke constructie moet een “welkomstplaats” zijn “waar priesters zullen zijn om mee te praten”. De plaats zal ook dienen om nieuwsgierigen en toeristen te ontvangen. De bedoeling is om het houten gebouw vijf jaar te laten staan. 

Volgens de rector-aartspriester kan de tijdelijke constructie er komen “van zodra we weer toegang hebben” tot het voorplein, want momenteel is het plein nog afgesloten. Anne Hidalgo, burgemeester van Parijs, steunt het project, aldus nog Chauvet.

Minister van Cultuur Franck Riester benadrukt op radiozender RMC dat het voorlopig nog maar om een voornemen gaat en dat er dus nog geen formele beslissing genomen is. “Het wordt nog besproken. Alles is in voorbereiding”, zo klinkt het.

Deze beelden tonen hoe groot de schade aan de Notre-Dame is:

Overzicht van de schade na de brand in de Notre-Dame.
ANP Graphics Overzicht van de schade na de brand in de Notre-Dame.
Werknemers meten de schade op na de brand.
Photo News Werknemers meten de schade op na de brand.14 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Carl Parker

  1 miljard euro voor een kerk in een land waar men al maanden betoogd tegen ongelijkheid, het wordt een hete zomer. Hypocrieten.

 • diane colman

  Ik zou zeggen bouw het zo goed mogelijk weer op maar ook met moderne middelen. Architecten en Ingenieurs kunnen dat …. op de identieke manier van honderden jaren terug is larie ….

 • leppens victor

  Maar zeker ,die houten barak is hoognodig. Ik heb de indruk dat de Fransen plotsklaps extreem katholiek zijn. mvg.

 • Lucie Barbe

  Hoeveel bomen gaan daar weer voor sneuvelen? Gaan de groenen en milieu activisten zich daar niet tegen verzetten? Mij dunkt dat er nog wel andere kerken leeg staan die voorlopig kunnen gebruikt worden

 • Dirk Vanhove

  De eigen Parijse bevolking moet de eindjes aan elkander knopen, maar voor die spijtige brand is er ineens wel veel geld????????