Parijs: "Bewijzen in Douma zullen verdwijnen voor OPCW ter plaatse is"

AP
Het is zeer waarschijnlijk dat bewijzen van de aanval in de Syrische stad Douma verdwijnen, voor het onderzoeksteam van OPCW (Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens) ter plaatse kan komen. Dat heeft het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken dinsdag geopperd. 

Op 7 april zou in Douma een aanval met chemische wapens hebben plaatsgevonden. Een onderzoeksteam van de OPCW is op weg naar de stad, maar krijgt voorlopig van de Syrische en Russische soldaten nog geen toegang om de site te bezoeken uit "veiligheidsoverwegingen".

In een statement wijst het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken erop dat de plaats "onder totale controle van het Russische en het Syrische leger staat". "Het is heel waarschijnlijk dat bewijzen en essentiële elementen aan het verdwijnen zijn van de site," klinkt het.

Parijs roept Syrië op de deskundigen "volledige, onmiddellijke en ongehinderde toelating te verlenen" tot alle sites die zij willen bezoeken en alle mensen met wie ze willen praten, alsmede tot alle documenten die ze willen inzien. 

Eerder klonk ook een gelijkaardige waarschuwing bij de Amerikaanse ambassadeur bij de OPCW, Ken Ward. "De Russen zouden de plaats van de aanval bezocht kunnen hebben. We vrezen dat er sprake zou kunnen zijn van geknoei, met de bedoeling om de inspanningen van de OPCW [...] tegen te werken", zei hij tijdens een bijeenkomst in Den Haag. 
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Sasha Lyamkin

    Op reset knop geduwd en tis weg... Kom op jongens... Als er iemand in zo iets geloofd “Brain Wash”!!!!

  • Frits Vandenberge

    Amerika, Frankrijk en Engeland hebben blijkbaar schrik dat ze zich opnieuw belachelijk aan het maken zijn. Net zoals destijds met de onbestaande massavernietigingswapens van Saddam Houssein in Irak. Als hun wapenindustrie maar draait, mensenlevens zijn niet belangrijk.