Papoea-Nieuw-Guinea roept noodtoestand uit in door aardbeving getroffen gebieden

De lokale bevolking staat bij een huis dat door een grondverzakking werd opgeslokt na de aardbeving.
REUTERS De lokale bevolking staat bij een huis dat door een grondverzakking werd opgeslokt na de aardbeving.
De regering van Papoea-Nieuw-Guinea heeft de noodtoestand uitgeroepen in de gebieden die getroffen zijn door de verwoestende aardbeving van maandag, die een magnitude van 7,5 had op de schaal van Richter. De aardbeving zou tientallen doden geëist hebben.
Een ingestorte weg in Papoea-Nieuw-Guinea.
AFP Een ingestorte weg in Papoea-Nieuw-Guinea.

De aardbeving trof de provincies Southern Highlands, Hela, Enga en Western maandagochtend in een afgelegen en dicht bebost gebied ongeveer 560 kilometer ten noordwesten van hoofstad Port Moresby. Communicatiemiddelen werden verbroken, wegen raakten afgesneden.

"Dit is een ongeziene ramp in de regio van de hooglanden en de nodige hulp van de nationale overheid is op weg", zei premier Peter O'Neill in een verklaring. "De noodtoestand is afgekondigd om het herstel van essentiële openbare diensten te bespoedigen, zoals medische diensten, scholen, toegankelijke wegen, luchthavens, energie en communicatiediensten."

(lees verder onder de foto)

Een man bekijkt een verzakt huis in Halagoli, in de provincie Hela in Papoea-Nieuw-Guinea.
AP Een man bekijkt een verzakt huis in Halagoli, in de provincie Hela in Papoea-Nieuw-Guinea.

"Hulp onderweg"

De regering wees ook 140 miljoen dollar toe voor hulpoperaties, om openbare diensten te herstellen, en om de infrastructuur herop te bouwen.
Hoewel O'Neill zei dat hulp onderweg is, geven veel inwoners van de gebieden aan nog steeds geen steun ontvangen te hebben. Euralia Tagobe, die in Tari woont, de stad het dichtst bij het epicentrum, zei aan de Australische tv-zender ABC dat de bevolking daarover gefrustreerd raakt.

(lees verder onder de foto)

Een ingestort gebouw in Mendi, Papoea-Nieuw-Guinea.
REUTERS Een ingestort gebouw in Mendi, Papoea-Nieuw-Guinea.

De regering kon het exacte aantal dodelijke slachtoffers voorlopig niet bevestigen. Hulpdiensten en provinciale autoriteiten spraken van minstens dertig doden. Provinciaal bestuurder William Bando zei dat veel slachtoffers vast kwamen te zitten in de bergen en bedolven raakten door modderstromen. Hij vermoedt zelfs vijftig doden.

Een grondverzakking in Ekari in Papoea-Nieuw-Guinea na de krachtige aardbeving.
AFP Een grondverzakking in Ekari in Papoea-Nieuw-Guinea na de krachtige aardbeving.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.