Paolo Gentiloni is nieuwe Italiaanse premier

Paolo Gentiloni
REUTERS Paolo Gentiloni
Uittredend minister van Buitenlandse Zaken Paolo Gentiloni wordt de nieuwe Italiaanse premier. Dat meldt het Italiaanse presidentschap. Hij volgt Matteo Renzi op, die eerder zijn ontslag indiende.

De 62-jarige Gentiloni moet nu zijn nieuwe team samenstellen, voor een vertrouwensstemming in het parlement. Die kan plaatsvinden vanaf woensdag. "We gaan werken in het kader van de regering en de huidige meerderheid", aldus Gentiloni na een onderhoud met de Italiaanse president Sergio Mattarella. Het is dus waarschijnlijk dat, zoals vele Italiaanse commentatoren denken, hij meerdere ministers op hun post houdt.

De Italiaanse president had zaterdagavond verklaard dat hij "de komende uren" met een oplossing zou komen voor de politieke crisis in Italië.

Vorig premier Renzi (41) diende afgelopen week zijn ontslag in nadat de Italianen tijdens het referendum massaal tegen de grondwetswijziging stemden die Renzi voorgesteld had. Renzi had zijn politieke lot aan de uitkomst van de stembusgang verbonden.