Paniek in Londens metrostation Oxford Circus gevolg van ruzie tussen twee mannen

De gewapende politie werd vanavond massaal ingezet na een incident aan Oxford Circus.
AFP De gewapende politie werd vanavond massaal ingezet na een incident aan Oxford Circus.
Er heeft zich vanavond een incident voorgedaan aan het drukke Londense metrostation Oxford Circus. Gewapende politieagenten kwamen ter plaatse na meldingen van geweerschoten en er werd uitgegaan van een terreurdaad. Nadat de politie geen bewijs vond dat er daadwerkelijk schoten zijn gelost, wordt het incident in het centrum van Londen geklasseerd als een geval van massahysterie. Ondertussen blijkt dat een ruzie tussen twee mannen aanleiding vormde voor de paniek.

Het incident aan het Londense metrostation Oxford Circus is "voorbij", zo heeft de lokale politie bekendgemaakt. Mensen die beschutting hadden gezocht in een gebouw mogen dit weer verlaten. Het metroverkeer verloopt weer normaal, zo meldt SkyNews.  Hoewel de politie zich terugtrekt blijven er bijkomende agenten in West End om de mensen "gerust te stellen". Wie iets verdachts ziet, krijgt van de politie de vraag meteen het noodnummer te bellen.

Paniek

Volgens de British Transport Police, geciteerd door de BBC, zijn agenten naar het metrostation geroepen na berichten over schoten. "De passagiers evacueerden zelf het station Oxford Circus en Regent Street. Dit veroorzaakte een significant niveau van paniek wat resulteerde in talrijke oproepen van mensen die schoten meldden. Agenten reageerden in lijn van onze procedures in verband met een terreurincident, met inbegrip van gewapende agenten van de Britse Transportpolitie en de hoofdstedelijke politie".

Nog volgens het communiqué zijn het metrostation en Oxford Street "volledig en methodisch doorzocht". "Er loopt een onderzoek naar de omstandigheden van het incident dat ervoor zorgde dat het station werd geëvacueerd". 

Ruzie

Ondertussen is duidelijk dat de paniek werd veroorzaakt door een ruzie tussen twee mannen op het perron. Dat zegt de Britse spoorwegpolitie. Die geeft nu beelden vrij van bewakingscamera's waarop de twee mannen te zien zijn, en zegt graag met hen te willen spreken.

Het metrostation bevindt zich aan de drukke winkelstraat Oxford Street, waar het erg druk was op Black Friday. Mensen zochten in paniek beschutting in winkels. Sommige winkels sloten vervroegd of waren in "lockdown". 

"Niet panikeren"

Burgemeester Sadiq Khan van Londen heeft vrijdagavond de bevolking opgeroepen "niet te panikeren". In een door Britse media geciteerd communiqué bedankt Khan de politie- en veiligheidsdiensten voor hun "snelle reactie" op het incident in Oxford Street. Wat er precies is gebeurd, zegt hij niet.

Wel herhaalt de burgemeester dat er geen bewijzen van schoten zijn gevonden en geen slachtoffers. "Het is extreem belangrijk dat wij allemaal waakzaam blijven en niet panikeren. Het is van vitaal belang dat wij niet zelfgenoegzaam zijn. Bij twijfel is het altijd het best het zekere voor het onzekere te nemen en de politie te bellen", aldus de burgemeester die tevens verzoekt de anti-terreurlijn te bellen als men informatie over terreuractiviteit heeft. 

REUTERS
REUTERS
REUTERS6 reacties

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


 • Gilbert Vermeersch

  Snel en degelijk werk van Londense politie. Ze zijn daar beter georganiseerd dan die van Brussel..

 • Paul Boutsen

  Zoveel plaatsen waar het goed leven was, en nu constant over je schouder kijken om geen idioot zichzelf te zien opblazen of met een mitrailleur mensen wil afschieten, allemaal in naam van een geloof!

 • Paul Philippaerts

  Leuk nu zeggen ze dat er niets gebeurd is. De mensen worden zot van al die soldaten die in de weg lopen.

 • Annemie Declerck

  Paniek voor niets, alle metro stations zijn terug open

 • Frank Meynen

  het gaat in sneltrein tempo, de vernietiging van Europa dank zij,,,, Europa