Panama Papers: hoe deze zakenman zijn vervolging in België kon afkopen

De Belgische zakenman Patokh Chodiev.
Valeriy Levitin/Imageglobe De Belgische zakenman Patokh Chodiev.
De verruimde minnelijke schikking waarmee fraudeurs in België hun vervolging kunnen afkopen, is voor verdachte zakenlui van goudwaarde om rustig verder schermvennootschappen te kunnen opzetten in exotische paradijzen. Dat blijkt uit de gelekte Panama Papers over de op een na rijkste Belg, Patokh Chodiev, zo schrijft De Tijd vandaag.

Toen het Panamese advocatenkantoor Mossack Fonseca in 2013 vragen begon te stellen over de aantijgingen tegen Chodiev, kon de Belgische miljardair het kantoor geruststellen met het feit dat de beschuldigingen in België op niets waren uitgedraaid en dat hij onschuldig was. In werkelijkheid had Chodiev zijn vervolging in 2011 afgekocht voor 21 miljoen euro. Maar dankzij de minnelijke schikking behield hij wel een blanco strafblad.

Volgens de Panama Papers is Chodiev sinds 2006 aandeelhouder van Europa Exclusive Limited, een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden die Mossack Fonseca hem bezorgde. In april 2013 uitten de juristen bij Mossack Fonseca hun bezorgdheid omdat ze op internet lazen dat Chodiev onder andere in België werd beticht voor witwassen.

Geen bewijs
Chodievs tussenpersoon wist Mossack Fonseca te sussen met een mail waarin stond dat de Belgische rechtbank daar geen bewijzen van had gevonden en de partijen een compromis sloten. Daardoor bleef Mossack Fonseca nog tot november vorig jaar als geregistreerd agent voor Europa Exclusive Limited optreden.

Schikking van 21 miljoen
De uitgelekte mails uit het Panama Papers-onderzoek bewijzen hoe belangrijk het was voor Chodiev 'te mogen schikken' met het Brusselse parket-generaal, ook al kostte hem dat ruim 21 miljoen euro.

REUTERS

Sinds 29 februari werd de minnnelijke schikking in de wet aangepast, waardoor afkopen minder makkelijk gaat

Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens

Wet werd aangepast
Het kabinet van minister van Justitie Koen Geens meldt vandaag dat dat de verruimde minnelijke schikking werd aangepast in het wetsontwerp strafrecht en strafvordering ('pot pourri 2'). De verstrenging is sinds 29 februari van toepassing.

Volgens het kabinet zal een minnelijke schikking ook niet meer mogelijk zijn nadat een rechter zich heeft uitgesproken over de grond van de zaak in een eindvonnis. En via het Centraal Strafregister zullen magistraten zicht hebben op eerder gesloten minnelijke schikkingen. Bij herhaling of nieuwe feiten kan het parket zo bijvoorbeeld oordelen of een nieuwe schikking wel opportuun is.

Voordelen
Tot slot wijst het kabinet-Geens op enkele voordelen van het systeem. "Men voorkomt met de verruimde minnelijke schikking ellenlange procedures en zo komt capaciteit vrij voor nieuwe dossiers." Ook worden slachtoffers sneller vergoed en worden ontdoken lasten vergoed en boetes betaald.

Minister van Justitie Koen Geens.
Photo News Minister van Justitie Koen Geens.