Panama Papers: "Bellens was bestuurder op vraag van vriend"

BELGA
Ook de naam van Didier Bellens, de pas overleden vroegere topman van Belgacom,  duikt op de in de PanamaPapers. Dat melden De Tijd, Knack, Mo* en Le Soir, die zich als leden van het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) bogen over het Belgische luik van het onderzoek. Volgens de advocaat van de familie was Bellens enkel op vraag van een naaste vriend bestuurder en had hij geen persoonlijk belang.

Van 14 juni 2007 tot 2 juni vorig jaar was Didier Bellens een van de directeurs van Calpe Investment Limited, een vennootschap op de Britse Maagdeneilanden. Het gaat om een "aandelen- en investeringsholding" die is opgezet met de hulp van een adviseur in Gibraltar, nog een belastingparadijs. Het was een schermconstructie voor beleggingen die in werkelijkheid gebeurden vanuit België en Zwitserland. Op de Britse Maagdeneilanden bestond het fonds alleen op papier, met een postbusadres van Mossack Fonseca.

Bellens leidde al die jaren het fonds met verdachte zakenpartners, zoals de Italiaanse vermogensbeheerder Giovanni Paganini. Die pleegde eind 2012 zelfmoord nadat uitkwam dat hij 120 miljoen euro had verduisterd.

De onlangs overleden Bellens stond vanaf 2003 tien jaar lang aan het hoofd van Belgacom (nu Proximus). Volgens de woordvoerder van Proximus heeft de ex-topman de groep nooit op de hoogte gebracht van zijn "activiteiten" op de Britse Maagdeneilanden.

Naaste vriend

Volgens de advocaat van de familie Bellens was Didier Bellens enkel op vraag van een naaste vriend bestuurder bij de vennootschappen Calpe Investment en Calpe Management. Hij werd er nooit betaald, had geen belang in het kapitaal van de vennootschappen en had er geen persoonlijke bezittingen gestald, klinkt het.

 "De familie kan eveneens bevestigen dat die functies nooit betalend waren, dat meneer Didier Bellens geen enkel belang had in het kapitaal van de vennootschappen en dat hij die nooit enige persoonlijke bezittingen toevertrouwd heeft om te beheren."