Palestijnse vrouw die soldaat sloeg in virale video in verdenking gesteld

Nour Tamimi en haar tante Nariman Tamimi.
AFP Nour Tamimi en haar tante Nariman Tamimi.
Een Israëlische militaire rechtbank heeft een twintigjarige Palestijnse vrouw in verdenking gesteld nadat op een filmpje te zien was hoe zij en haar nicht twee Israëlische soldaten sloegen. De beelden gingen viraal op sociale media.

De video, gefilmd met een smartphone, dateert van 15 december en werd opgenomen in het dorp Nabi Saleh, op de Westelijke Jordaanoever. De beelden laten zien hoe de twintigjarige Nour Tamini samen met haar zestienjarige nicht Ahed Tamini twee Israëlische soldaten slaat en stampt.

Provocatie

De soldaten bevonden zich op de binnenplaats van een huis om te voorkomen dat Palestijnen met stenen zouden gooien naar Israëliërs in de buurt. De familie van Ahed Tamini zegt dat het incident plaatsvond op de binnenplaats van haar huis. De soldaten blijven onverstoord bij wat veeleer op provocatie lijkt. Nadien gaan ze weg.

Nour Tamini werd op 20 december gearresteerd. Later vandaag wordt nog beslist of ze opgesloten blijft tot aan haar proces, waarvan de datum nog niet vastligt. Aher en haar moeder, die ook op de video te zien is, zitten eveneens opgesloten. Zij verschijnen later op de dag voor dezelfde rechtbank. Mogelijk kondigt het parket daar zijn intentie om te vervolgen aan.

Icoon

Ahed Tamini is voor de Palestijnen uitgegroeid tot een icoon van de strijd tegen de Israëlische bezetter. De adolescente kwam de voorbije jaren wel vaker in beeld tijdens confrontaties met het Israëlische leger. In Israëlische media wordt ze bestempeld als provocatrice. 

Ahed Tamimi wordt naar de rechtszaal geleid.
AP Ahed Tamimi wordt naar de rechtszaal geleid.22 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Geert Vermeiren

  Als Palestijnse vrouwen een paar meppen uitdelen vliegen ze in de gevangenis. Als Israëlische soldaten Palestijnse betogers neerknallen gaan ze vrijuit. Ik ben een brave Belg, maar indien ik daar zou wonen zou ik me ongetwijfeld aansluiten bij het "verzet" zoals verschillende Belgen en joden dit deden tijdens wereldoorlog 2.

 • Sharon Debeul

  De Israëlische soldaten kunnen nog altijd verhuizen naar hun zijde van de grens met Palestina. Israëlische soldaten hebben niets te zoeken in Palestina.

 • Jiwanjyot Singh

  Dan beschuldigen ze Israel van racisme. Linkse BS

 • man otto

  Israël is terreurstaat

 • Francinne Declerque

  Die soldaten zijn geen bezetters, lees Wikipedia even na. En heb je gezien hoe dit tuig die militairen behandelde,ik had zoveel geduld niet gehad. Steek ze een paar jaartjes weg, haar krullen zullen wel weg zijn dan.