Palestijnse president Abbas verontschuldigt zich voor antisemitische uitspraken

AFP
De Palestijnse president Mahmoud Abbas heeft zich verontschuldigd voor zijn als antisemitisch gehekelde opmerkingen over de Holocaust. "Als mensen door mijn uitspraken (...) beledigd werden, vooral mensen van de joodse religie, excuseer ik me bij hen", zei Abbas vandaag. Dat was niet zijn bedoeling geweest. Abbas verwees naar zijn "al lang uitgesproken veroordeling" van de Holocaust en drukte zijn medeleven uit aan de slachtoffers.

Abbas (83) had begin deze week in een toespraak in Ramallah gezegd dat de Holocaust, de vernietiging van zes miljoen joden door de nazi's, niet veroorzaakt werd door jodenhaat, maar door hun sociale positie als kredietverlener tegen woekerintresten.

Israël had woedend op zijn uitspraken gereageerd. Naast de Israëlische premier Netanyahu reageerde onder andere de Europese Unie verontwaardigd.

Begin de jaren tachtig relativeerde Abbas de Holocaust in zijn proefschrift en beschuldigde hij de zionistische beweging van collaboratie met het regime van Hitler. In 2014 omschreef hij voor het eerst de uitroeiing van de Joden tijdens de Holocaust als de "ergste misdaad van de moderne tijd".

Herkozen

Abbas werd deze week overigens ook herkozen als voorzitter van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en president van de Palestijnse Autoriteit. Hij vervult beide functies al meer dan tien jaar. De meeste van de leden van het comité bekleedde reeds dezelfde functie. Enkele nieuwkomers vervangen overleden of gepensioneerde leden.
6 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Anis Elwertani

  Onder druk natuurlijk. Vrijheid van meningsuiting mag dan ineens niet. Raar,...

 • Luc Lepoudre

  Dat je u voor zulke uitspraken moet excuseren zegt veel over de dwang waarin onze samenleving is gesukkeld.

 • DIRK VAN DESSEL

  Waarom ?

 • Patrick Vanbeveren

  Niet nodig. Hij mag toch ook eens vertellen wat hij al gans zijn leven denkt.

 • Lucien Mertens

  Dit is maar schone schijn, bang dat deze uitspraken de publieke opinie zouden kunnen beïnvloeden...niets meer.