Palestijns bestuur vraagt verbreking van betrekkingen met Israël

Mahmoud Abbas
AFP Mahmoud Abbas
Het uitvoerend comité van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) - dat wordt voorgezeten door de Palestijnse president Mahmoud Abbas - heeft de Palestijnse Autoriteit gisteren opgedragen om de betrekkingen met Israël in te verbreken. Het bestuur volgt daarmee de aanbeveling van de Centrale Raad van de PLO, die midden januari al daartoe had opgeroepen.

In een stemming in Ramallah, op de bezette Westelijke Jordaanoever, gelastte de Centrale Raad op 15 januari "het uitvoerend comité van de PLO om de erkenning van Israël op te schorten tot die laatste de Palestijnse staat erkent, volgens de grenzen van 1967, de annexatie van Oost-Jeruzalem annuleert, en zijn kolonisatie stopzet". Er waren 74 stemmen voor, 2 tegen en 12 onthoudingen.

Het uitvoerend comité boog zich gisteren in Ramallah over de zaak. Dat ging na afloop niet zo ver als de Centrale Raad om de intrekking van de erkenning te vragen, maar eist van de Palestijnse Autoriteit wel dat het de politieke, economische en administratieve betrekkingen met Israël doorknipt.

De oproep van de PLO is een direct gevolg van de omstreden erkenning door de Verenigde Staten van Jeruzalem als hoofdstad van Israël.
5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Lisette Theunis

  Als je al het geld van giften en allerhande hulp dat deze bevolking ooit kreeg samen zou leggen, dan waren ze nu een rijk land...

 • FRANK WILLEMS

  Dan moeten ze ook niet meer rekenen op de miljarden van EU en VS.

 • Pascal Surmont

  Ja, de palestijnen gaan nog meer afzien, ze zijn voor alles afhankelijk van Israel. Nu ja abas en Co gaan daar niets van voelen natuurlijk want het grote deel van zijn tijd brengt hij toch in het buitenland door

 • Karel Flanders

  Ze hebben gelijk maar met Trump en z'n schoonzoon zullen ze aan het kortste eindje trekken. De internationale gemeenschap zou hen nu moeten steunen en de grenzen van 1967 erkennen.

 • Clement Asselman

  Ochgottekes toch...