Palestijns-Amerikaanse vrouw (21) brengt #MeToo-beweging naar Westelijke Jordaanoever met modelijn

Instagram: BabyFist
De jonge Palestijns-Amerikaanse Yasmeen Mjalli wordt door sommigen beschouwd als de drijvende kracht achter een ontluikende #MeToo-beweging in de Westelijke Jordaanoever, waar een patriarchale cultuur veelal de norm is. Met haar kledinglijn Not your Habibti, "niet jouw schatje", wil ze seksuele intimidatie aankaarten in de Palestijnse maatschappij. 

De 21-jarige is de oprichtster van BabyFist, een sociale beweging voor gendergelijkheid in de Palestijnse gebieden en de rest van de Arabische wereld. Ze kwam op het idee een campagne op te starten nadat ze zelf meerdere malen op straat was lastiggevallen. De campagne groeide dan uit tot een grotere beweging. 

Op de T-shirts, hoodies en jeansvestjes staat telkens de slogan "Not Your Habibti" te lezen. "Ik wil hierdoor in gesprek gaan over een onderwerp waarvoor de meeste mensen rondom mij terugdeinzen", zegt Mjalli, die een groot deel van haar leven in de VS doorbracht en daar aan de universiteit van North Carolina kunstgeschiedenis studeerde. 

Ze ondervindt veel weerstand uit conservatieve hoek. Zelfs haar eigen ouders, die in Palestina zijn geboren en daarna naar de VS emigreerden voor ze vijf jaar geleden weer terugkeerden, ondersteunen het feministische initiatief niet. "Wanneer ik naar huis ga, moet ik mijn feminisme aan de deur laten, wat moeilijk is, want dat is gewoon wie ik ben", zegt ze. 

Patriarchaat

Hoewel er de voorbije jaren enorm veel vooruitgang werd geboekt in de strijd om gelijkheid, zijn patriarchale structuren nog diep verankerd in de cultuur. In traditionele Arabische kringen zijn er duidelijk afgebakende rollen voor mannen en vrouwen. Mannen waken over de "eer" van vrouwelijke familieleden. In de praktijk wil dat soms zeggen dat gemengde vriendschappen of seks voor het huwelijk uit den boze zijn. In de meest extreme gevallen lopen vrouwen die deze regel breken het risico verbannen of zelfs vermoord te worden.

In de meer verstedelijkte gebieden gaat het er veel liberaler aan toe. Toch zijn ook daar vrouwen op hun hoede. Nochtans krijgt de politie weinig klachten binnen over ongewenste praktijken op straat. Politiewoordvoerder Loay Irzeqat zegt dat dat waarschijnlijk te maken heeft met het feit dat vrouwen vrezen voor de ongewenste neveneffecten. Hun familieleden zouden wel eens vergelding willen en de dader iets kunnen aandoen.

De meeste bij de politie bekende gevallen van intimidatie gebeuren online. Ongeveer een derde van 2000 geregistreerde cybermisdaden in 2017 waren gevallen van mannen die vrouwen afpersten voor financiële of seksuele doeleinden. Een typisch afpersingsmiddel is een foto van bijvoorbeeld een gelovige vrouw zonder hoofddoek die ze dan dreigen te publiceren. 
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Thierry Vansweevelt

    Ja want verkrachters gaan da efkes lezen voordat ze beginnen. Tjonge jonge.