Pakje condooms? Dat is dan 667 euro in Venezuela

AFP
Het Zuid-Amerikaanse land Venezuela heeft een groot gebrek aan condooms. Dat meldt CNN. Volgens de nieuwszender is het anticonceptiemiddel nauwelijks meer in de winkel te koop.

Een verslaggever van CNN ging langs verschillende drogisterijen in de hoofdstad Caracas en vond bijna geen condooms. Alleen online bloeit het aanbod, maar tegen enorme prijzen. Op de Venezolaanse variant van Marktplaats kost een doosje met 36 condooms 667 euro, oftewel 19 euro per condoom.

Dat betekent dat één doos gelijk staat aan 85% procent van het gemiddelde maandsalaris. De inwoners van Venezuela hebben de afgelopen jaren vaker last gehad van gebrek aan basisproducten, zoals maïs, melk en kip. De inflatie steeg vorig jaar met 60 procent.

Infecties en zwangerschappen
De president van Venezuela, Nicolas Maduro, kondigde vorig jaar aan dat de overheid een condoomfabriek zou bouwen zodat zijn inwoners binnenlandse producten konden gebruiken in de slaapkamer. Maar CNN meldt dat de kwaliteit van de lokale condooms niet goed genoeg is en dat de kwantiteit ook niet voldoende is.

Een organisatie voor seksuele voorlichting in het land maakt zich zorgen over de gevolgen die het gebrek aan goede anticonceptie zal hebben op de lange termijn. Zowel de keuze om zwanger te raken als de kans op seksueel overdraagbare aandoeningen komen in het geding. Tienerzwangerschappen en HIV-infecties zijn nu al een serieus probleem in Venezuela.