Pakistan zet Indiase ambassadeur het land uit en schort handel met India op

Pakistaanse premier Imran Khan zet Indiase ambassadeur het land uit en schort handel met India op.
AFP Pakistaanse premier Imran Khan zet Indiase ambassadeur het land uit en schort handel met India op.
Pakistan gaat de Indiase ambassadeur het land uitzetten en de handel met zijn buurland opschorten. Dat maakte de regering vandaag bekend, te midden van oplopende spanningen over de betwiste regio Kasjmir.

India trok maandag de grondwettelijke autonomie van de deelstaat Jammu en Kasjmir in en sindsdien is de regio in lockdown. De centrale regering zette er massaal veiligheidstroepen in en sneed de telefoon- en internetlijnen af. Honderden lokale politici, separatistische leiders en hun aanhangers werden opgepakt, zo melden activisten. Intussen worden zeker vierhonderd mensen vastgehouden in hotels, gastenverblijven, regeringsgebouwen en privéwoningen. Dat schrijft nieuwsportaal India Today. 

De politie bevestigde aan het Duitse nieuwsagentschap dpa dat politieke leiders onder huisarrest staan, maar noemde geen aantallen.

“Interne kwestie”

De Pakistaanse premier Imran Khan waarschuwde dinsdag in een reactie voor de "gevaarlijke gevolgen" van de beslissing van de Indiase regering om zijn greep op Kasjmir te versterken. “De acties van India zouden geweld in het gebied kunnen uitlokken”, zegt Khan, “en dat zou kunnen leiden tot conflicten tussen de twee kernmachten”. Hij zei de maatregel aan te kaak te zullen stellen bij de Verenigde Naties.

Kasjmir is een “interne kwestie” van India, antwoordt New Delhi donderdag aan Islamabad. “De recente gebeurtenissen rond artikel 370 (van de grondwet, n.v.d.r.) zijn volledig een interne kwestie van India”, zei het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken in een communiqué. Hij beklaagde zich over de “unilaterale acties” van Pakistan. “De intentie achter die maatregel is duidelijk om aan de wereld een alarmerend beeld van onze bilaterale betrekkingen te tonen.” 

Diepgeworteld conflict

Sinds de onafhankelijkheid van het vroegere Brits-Indië en de opsplitsing in India en Pakistan in 1947 strijden de twee landen om de heerschappij over Kasjmir. India heeft controle over het centraal en het zuidelijk deel, terwijl Pakistan het noordwestelijk deel bestuurt. Pakistan eist ook de staat Jammu en Kasjmir op.
4 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Victor Munster

  De inwoners zelf laten beslissen of een staat creëren naar Andoraans model waarbij de twee staatshoofden ceremonieel staatshoofd zijn, maar dat in werkelijkheid zelfbestuur geniet en een defacto vrijhandelszone is. Twee kernmachten op ramkoers met een derde (China) die lachend toekijkt en wacht op een gelegenheid om zelf zijn slag te slaan.

 • Christine Laevers

  Tijd om aan tafel te gaan zitten en te discussiëren tot iedereen er bij neervalt.

 • Gunter Verleyen

  Zouden ze niet beter ervoor zorgen dat hun mensen een menswaardig leven hebben ipv onrust te stoken

 • Norbert Bauwens

  Waarom laten ze die mensen daar niet met rust en geef hen een onafhankelijke staat. Niemand loopt dan gezichtsverlies op want alleen daarover gaat het.