Pakistan wil hitte bestrijden met kunstmatige regen

Het is zoeken geblazen naar een manier of af te koelen in de stad Karachi. Het kwik steeg er de voorbije dagen tot 45 graden Celsius.
EPA Het is zoeken geblazen naar een manier of af te koelen in de stad Karachi. Het kwik steeg er de voorbije dagen tot 45 graden Celsius.
Nu er al bijna 700 doden gevallen zijn in de stad Karachi door een hittegolf, overweegt de overheid kunstmatige regen te maken om verlichting te brengen. Het blad Dawn berichtte dat er vandaag in Karachi topoverleg is geweest over de mogelijkheid het te laten regenen.

Dat gebeurt bijvoorbeeld veel in China om de luchtvervuiling te verminderen. Daar worden chemicaliën op bepaalde wolken uitgestrooid die dan regenval bevorderen.

Het overleg in Karachi was tot dusverre teleurstellend. Het goede nieuws was dat Pakistan er ervaring mee heeft en dus in staat is regens te provoceren. Maar het slechte nieuws was echter dat het type wolk dat er voor nodig is, nergens boven de streek van Karachi te bekennen is. Zodra er een wolk opduikt waar de regenmakers iets mee kunnen, dan zal het regenen in Karachi, beloofden deelnemers aan het overleg.

45 graden Celsius

Door een hittegolf in de Pakistaanse provincie Sindh zijn er al bijna 700 doden gevallen. Daar werden de voorbije dagen temperaturen tot 45 graden Celsius geregistreerd. De Pakistaanse premier heeft de noodtoestand afgekondigd, zo schreef de BBC eerder vandaag.

De meeste doden vielen in Karachi, de grootste stad van de provincie. De stad kampt met elektriciteitspannes en een stokkende watertoevoer. 612 mensen lieten het leven in ziekenhuizen die door de overheid gerund worden. Daarnaast zouden ook 80 mensen gestorven zijn in privéziekenhuizen. De meeste slachtoffers, die voornamelijk ouder zijn, stierven aan een zonnesteek of uitputting.

Nog duizenden anderen zijn in behandeling, van wie enkelen er ernstig aan toe zijn, zo schrijft de BBC. De National Disaster Management Autority (NDMA) zegt orders gekregen te hebben van premier Sharif om onmiddellijk maatregelen te treffen. Het leger assisteert de NDMA en moet er ook noodcentra opzetten.

Pakistaanse mannen helpen elkaar om afkoeling te vinden in de stad Karachi.
AFP Pakistaanse mannen helpen elkaar om afkoeling te vinden in de stad Karachi.

Kranten vernietigend

De Pakistaanse kranten zijn vernietigend voor de overheid. "De schuld rust op de schouders van de overheid, die te laks optrad bij het voorzien van water en elektriciteit", schrijft de krant The Nation. The Daily Times is het ermee eens dat de premier nu "enkele moedige beslissingen" te nemen heeft.

Volgens The News is het schrijnend dat de armste bevolkingsgroep nu het hardst getroffen wordt door de hittegolf. "Het feit dat we armoede negeren is een van de redenen waarom deze crisis ons nu zo hard treft."