Pakistan haalt twee Indiase toestellen neer, leger houdt één piloot vast

Een van de twee neergehaalde jets kwam in het Indiase deel van Kasjmir terecht (foto). Het andere toestel crashte op Pakistaans grondgebied.
AFP Een van de twee neergehaalde jets kwam in het Indiase deel van Kasjmir terecht (foto). Het andere toestel crashte op Pakistaans grondgebied.
De crisis tussen India en Pakistan over de omstreden regio Kasjmir lijkt te escaleren. Pakistan heeft twee Indiase vliegtuigen in zijn luchtruim "neergehaald", volgens het Twitterbericht van een Pakistaanse legerwoordvoerder. Dat gebeurde boven Kasjmir. Intussen bevestigde het ministerie van Buitenlandse Zaken in Pakistan het bericht en is het volledige Pakistaanse luchtruim gesloten, ook voor commerciële toestellen. 

India zegt dan weer op zijn beurt een Pakistaans toestel te hebben neergeschoten, waarbij ook een van zijn toestellen is neergestort. De Pakistaanse premier Imran Khan wil snel met India praten over de opgelaaide spanningen tussen de twee ‘nucleaire buren’. Ook Imran Khan, de eerste minister van Pakistan, heeft opgeroepen tot overleg. 

"De luchtmacht heeft in het Pakistaanse luchtruim twee Indiase vliegtuigen neergehaald", aldus generaal Asif Ghafoor. Eén toestel is in het Indiase deel van Kasjmir gecrasht, het andere in het Pakistaanse deel. 

Het Pakistaanse leger houdt één piloot vast van een neergehaald Indiaas legertoestel. Dat heeft het leger zelf meegedeeld. Aanvankelijk hadden het leger en de premier nog melding gemaakt van twee gevangengenomen Indiase piloten, maar dat wordt nu dus ontkend. Het is niet duidelijk waarom Pakistan zijn oorspronkelijke communicatie heeft aangepast.

“Geen escalatie”

India zegt op zijn beurt dat het een Pakistaans toestel heeft neergeschoten. “Grondtroepen hebben het Pakistaanse vliegtuig uit de lucht van Pakistaanse zijde zien vallen. Bij deze schermutseling hebben wij jammer genoeg een Mig-21 verloren. De piloot is bij het gevecht verdwenen. Pakistan claimt hem vast te houden”, zei Raveesh Kumar, woordvoerder van het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken op een persconferentie in New Delhi.

“Wij willen geen escalatie, maar indien daartoe gedwongen, zijn we voorbereid”, aldus woordvoerder van het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken Mohammad Faisal. “De enige bedoeling van die actie is om ons recht, onze wil en onze capaciteit om onszelf te verdedigen aan te tonen.” 

De Pakistaanse premier Imran Khan  hoopt naar eigen zeggen dat het gezond verstand weer boven komt en dat misrekeningen zullen worden voorkomen. “De geschiedenis leert ons dat oorlogen vol met misrekeningen zitten.”

Luchtruim gesloten

Ook India maakt melding van de crash van een militair vliegtuig nabij de luchthaven van Srinagar, de zomerhoofdstad van de Indiase deelstaten Jammu en Kasjmir. Het zou gaan om een MI-17 die volgens de krant Hindustan Times “om technische redenen is neergestort”. Het toestel brak in tweeën en vatte vuur. Beide piloten kwamen om. 

Pakistan heeft zijn luchtruim “tot nader order” gesloten na de escalatie, zo heeft de Pakistaanse Burgerluchtvaartautoriteit CAA bekendgemaakt en is bevestigd door de Europese luchtvaartautoriteit Eurocontrol. Alle luchtvaartmaatschappijen hebben de instructie gekregen hun operaties in Pakistan “tot nader order” op te schorten, zei een bron dichtbij de CAA aan het Franse persbureau AFP.

In India zijn minstens vijf luchthavens gesloten en talrijke vluchten geannuleerd, aldus een leidinggevende in de sector die op anonimiteit stond. De Indiase Burgerluchtvaartautoriteit liet tot nu toe niets officieel weten.

De Indiase regering laat 14.000 bunkers bouwen aan de grens met Pakistan om zijn burgers in die regio te beschermen. Dat bericht persbureau Reuters. 

Overleg

Imran Khan, de eerste minister van Pakistan, heeft India opgeroepen tot overleg om de spanningen tussen beide landen weer te doen afnemen. Khan sprak zijn Indiase ambtgenoot Narendra Modi toe in een speech die rechtstreeks op tv werd uitgezonden. “Het gezond verstand moet zegevieren. Met de wapens die wij en jullie hebben, kunnen we het ons wel veroorloven om een oorlog aan te gaan?”, verklaarde de Pakistaanse premier, die daarmee impliciet verwees naar de aanwezigheid van kernwapens. “Het is gemakkelijk om een oorlog te beginnen. Maar waartoe dat leidt, heeft niemand onder controle.”

De oplopende spanningen tussen India en Pakistan kunnen “ernstige en gevaarlijke” gevolgen hebben voor de regio. De EU verwacht van de twee kernstaten dat ze “uiterste terughoudendheid” betrachten en verdere escalatie voorkomen, zegt EU- buitenlandchef Federica Mogherini in een verklaring. De Italiaanse roept beide Aziatische grootmachten op weer op politiek niveau aan tafel te gaan zitten. De EU blijft contact houden met New Delhi en Islamabad en blijft de situatie nauwlettend in de gaten houden.

AFP

Zelfmoordaanslag

Sinds de zelfmoordaanslag in februari waarbij een militant met een bomauto inreed Indiaas politiekonvooi, zijn de spanningen tussen India en Pakistan groot. 

India en Pakistan werden in 1947 op een chaotische wijze onafhankelijk van het Britse Rijk. In oktober dat jaar vroeg de vorst van Kashmir, de Maharaja Hari Singh, om militaire hulp aan het jonge India. India en Pakistan raakten daarmee in hun eerste oorlog over Kashmir verwikkeld dat door de strijdende partijen is verscheurd. De tweede was in 1965. In 1971 raakten India en Pakistan in oorlog over het toenmalige Oost-Pakistan, het huidige Bangladesh. Het grootste deel van Kashmir is een deelstaat van India (Jammu en Kashmir). Beide landen hebben al geruime tijd kernwapens.
2 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • Lou Bakker

    De ene oorlog is net gedaan en ze maken zich al op voor de volgende. Man, wat een wereld.

  • Thomas Bouckaert

    Aircraft is niet noodzalijk een vliegtuig. MI 17 is een helicopter ...